Ga naar Content
West-Friesland

Tot in de Kern: Op roadtrip met geboren en getogen West-Friezen

11 februari 2020, 09.00 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HOOGKARSPEL - 'Blauwe reiger' Harold Boldewijn (36) ziet Hoogkarspel als hét centrum van West-Friesland. Na zo'n 10 jaar in Hoorn gewoond te hebben, keerde hij met zijn gezin vorig jaar terug naar de straat in Hoogkarspel waar hij opgegroeid is. "Wij zijn niet de Kardashians, maar iedereen kent de Boldewijns wel."

In deze eerste aflevering van de serie 'Tot in de Kern' stapt Harold bij presentator Sander Huisman op de bijrijdersttoel, om hem rond te leiden door Hoogkarpsel. Wat kenmerkt een typische Hoogkarspeler? Ofwel, een 'blauwe reiger', zoals men de inwoners noemt?

Boldewijn vertelt hoe hij Hoogkarspel door de jaren heen heeft zien veranderen en welke plekken in het dorp voor hem bijzonder zijn.  

Tekst gaat verder onder de video

TOT IN DE KERN, HAROLD BOLDEWIJN - NH Nieuws

"Hoogkarpsel en Bovenkarpsel waren een uitvalsbasis voor mensen die uit grote steden kwamen, zoals bijvoorbeeld uit Amsterdam. Zo ook mijn ouders dus", legt Harold uit. De eerste 25 jaar van zijn leven bracht hij door in Hoogkarspel. Daarna woonde hij zo'n 10 jaar in Hoorn, maar keerde vorig jaar met zijn gezin terug naar zijn geboorteplaats Hoogkarspel. 

Ideale mix

"Ik kom uit een Amsterdams gezin, opgegroeid in West-Friesland met Surinaamse achtergrond. Ik ben en voel mij een echte Nederlander, een echte Hoogkarspeler. Het klinkt misschien stom, maar ik vind mijzelf de ideale mix van mensen", concludeert Boldwijn. 

Tijdens de roadtrip neemt hij ons mee naar een voor hem bijzonder punt: de bijna vijftig meter hoge watertoren aan de Streekweg. "Het is voor mij altijd een ijkpunt geweest. Vroeger al, als je terugkwam van vakantie, zag je hem van ver. En nog steeds op verjaardagen komt de watertoren altijd weleens ter sprake als symbool van Hoogkarspel", aldus Boldewijn. 

In de serie West-Friesland Tot in de Kern gaan we op roadtrip door de zeven gemeenten van West-Friesland. West-Friesland heeft zo'n 70 kernen, maar waarmee voelt een Westfries zich verbonden? Met een stad? Een dorp? Of een wijk? Is er een typische Enkhuuzer, een Blauwe Reiger of een Stede Broecer? Presentator Sander Huisman laat de navigatie over aan de bijrijder en gaat op roadtrip tot in de kernen van West-Friesland. 

 

Tot in de Kern is iedere dinsdag op tv te zien bij NH Nieuws om 18:40, 20.40 en 22.40 uur en bij WEEFF om 18.00, 20.00, 22.00 uur.