Ga naar Content

"Je kunt hier niet eens gewoon Tessels eten, dáár zouden we naar terug moeten"

TEXEL - Jan-in-de-zak, broeder en sakmeel: voor even werden deze oude gerechten afgelopen weekend nieuw leven ingeblazen tijdens de Texelse cultuurnacht. "Ik werd er zelf warm van, omdat ik hoorde dat mijn voorgeslacht dat at", zegt bedenker Lodewijk Dros. "Je kunt ook de verhalen nog eens horen over hoe de mensen dat vroeger aten."

CULTUURNACHT - NH Nieuws

De gerechten zijn bijna vergeten, aldus Dros. "Er zit alleen een beetje meel in, op Texel vaak boekweitmeel, een ei voor de luxe, wat melk en een klein beetje gist. Het kost eigenlijk niets. Soms als je wat meer te makken hadden, gingen er nog wat rozijnen in of wat sukade."

Sudderen

De ingrediënten werden in een zak gedaan en moesten uren sudderen op het vuur. Aan de kookwedstrijd deden meer dan 30 mensen mee, de jury met daarin onder meer burgemeester Michiel Uitdehaag en de 100-jarige meneer Hoogerheide moesten de baksels proeven.

Dros vindt het belangrijk dat op deze manier oude gerechten weer onder de aandacht komen. "Je kunt op Texel Frans eten, Mexicaans, Grieks, Chinees, Indiaas, heb ik vast nog wat gemist. En je kunt niet eens gewoon Tessels eten. Dáár zouden we eigenlijk naar terug moeten."

De winnares werd uiteindelijk Roelie Stam uit De Koog. Zij kookte broeder met appeltjes.

Onze man op Texel was bij de Jan-in-de-zak/broederwedstrijd en de Cultuurnacht in Oosterend en maakte een uitgebreid verslag 

200214 18_10 ONZE MAN OP TEXEL - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!