Ga naar Content

Gerelateerde videos

Documentairemaker Frans Bromet: "Ik hou niet van mooi-filmerij"

ILPENDAM - In de serie Iconen voegen we iedere week een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze keer is dat documetairemaker Frans Bromet. 

Documentairemaker Frans Bromet: "Ik hou niet van mooi filmerij" - Foto: Robert Jan de Boer

Biografie

Naam: Frans Bromet

 

Geboren: Amsterdam, 29 augustus 1944

 

Beroep: cameraman, documentairemaker

 

Erelijst: Ere Zilveren Nipkowschijf, 2017

Dicht bij huis

Frans Bromet is een documentairemaker die zijn onderwerpen graag dicht bij huis zoekt. "Dan heb je er al gauw een bepaalde betrokkenheid bij. Dat vind ik wezenlijk."

Bromets eerste documentaire was dicht bij huis. In De Noord 20-29 diende zijn toenmalige huis in Ilpendam als vertrekpunt. "De kapstok was een babyfoonverbinding tussen twee huizen. Maar het ging eigenlijk over hoe zo'n straatje in een dorp wordt overgenomen door jonge mensen uit de stad."

Stadsmens Bromet kwam eind jaren zestig in Ilpendam terecht, omdat er in Amsterdam geen huis te vinden was. Hij moest erg wennen aan zijn nieuwe stek: "We waren echt stadskinderen. In het begin kreeg ik hoofdpijn van de stilte." 

"Ik kreeg hoofdpijn van de stilte"

frans bromet, documentairemaker

Buren

Buren zorgde voor een doorbraak bij het grote publiek. Voor deze reeks, die op televisie was te zien, ging hij langs bij buren die met elkaar overhoop lagen.

"Ik ging dan eerst bij de ene partij filmen. Die vertelden dan hun verhaal. Dan dacht ik: 'dat is wel heel erg. Die buren zijn wel rotzakken.' Maar dan ging ik, meestal een paar dagen later, naar de andere partij en die vertelden hun verhaal. Dan dacht ik: 'daar zit ook wel wat in. dat begrijp ik toch wel.' Zo versprong mijn kijk op de ruzie steeds van de ene naar de andere partij."

Partij kiezen deed Bromet nooit, het oordeel was aan de kijker.

"Ik hou niet van mooi-filmerij"

Frans Bromet, documentairemaker

Inhoud

"Het gaat me om de inhoud", zegt Bromt. "De vorm is secundair." Als Bromet aan het werk is, hoeft hij niet zo nodig alles zo mooi mogelijk vast te leggen.

"Ik hou niet van mooi filmerij, dat je allemaal mooie shots maakt de hele tijd. Dat vind ik vreselijk. Het verhaal dat je wil vertellen, is het belangrijkste. Of dat nou met een hele mooie lange lens is gedraaid of met een schokkerige camera van dichtbij, dat vind ik niet zo belangrijk." 

Lees hier meer verhalen van Noord-Hollandse iconen