Ga naar Content

Visserijbelangenorganisatie opgetogen over akkoord uitkopen Noordzeevissers

DEN HELDER - Directeur Pim Visser van visserijbelangenorganisatie VisNed is opgetogen over het Noordzeeakkoord dat vanmiddag wordt gepresenteerd. De onderhandelaars zijn het eens geworden over het uitkopen van vissers. Nu zijn de vissers aan zet. "Wij vinden dat het de moeite waard is om te overleggen met onze achterban", zegt Visser.

Foto: Adobe Stock

Wat er in het akkoord staat, wil Visser nog niet zeggen. Wel geeft hij aan dat hij er achter staat. "We gaan het onderhandelingsakkoord daarom verdedigen tegenover de vissers."

Door een toename van het aantal windmolenparken voor de kust en maatregelen op zee zodat er meer ruimte voor de natuur komt, moet de visserijvloot inkrimpen. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen er vissers moeten worden uitgekocht.

200 miljoen

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor het Noordzeeakkoord, zo werd vorige maand bekend. Hiervan is 119 miljoen euro bestemd voor de verduurzaming van de vloot en het uitkopen van de vissers.

Het is volgens Visser uniek dat er een akkoord op tafel ligt. Maar of de vissers ermee akkoord zullen gaan, durft hij niet zeggen. "Er wordt onder de vissers hierover heel verschillend gedacht." Ze hebben tot eind maart om met een oordeel te komen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!