Ga naar Content

Gerelateerde videos

Slachtoffers Jodenvervolging Beverwijk krijgen met speciaal monument een naam

BEVERWIJK - Er komt een monument met de namen van 96 inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Het gedenkteken komt te staan op begraafplaats Duinrust. 25 maart wordt het onthuld door burgemeester Martijn Smit en rabbijn Shmuel Spiero. 

Foto: Wim Spruit

Het monument is een initiatief van stadshistoricus Jan van der Linden en Duinrust-beheerder Mark Haije. Met Jacky de Vries en Wim Spruit maken zij deel uit van de werkgroep Namenmonument Beverwijk.

Stadshistoricus Jan van der Linden kijkt met beheerder Mark Haije goedkeurend toe als de graafmachine grond verplaatst op Duinrust. Twee meter van waar hij staat, verrijst binnenkort het monument dat nu al een speciaal plekje in zijn hart heeft. Aan het monument worden namelijk de namen van 96 Beverwijkse Joden verbonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. 

De slachtoffers krijgen een naam, dat maakt doorvertellen van dit gruwelijke verhaal aan de jeugd makkeljker

Stadshistoricus Jan van der Linden

Van der Linden: "Echt heel belangrijk dat dit monument er komt. Het geeft de slachtoffers als het ware een gezicht. Dat maakt het makkelijker door te vertellen aan de jeugd."

Giel Pais is één van de slachtoffer wiens naam op het monument komt. Pais is één van de weinige vermoorde Joden van wie nog een foto bestaat. Het is een beeld van Pais in betere tijden met een buurmeisje.  De afdruk is in bezit van zijn naamgenoot Giel Brantjes (77), de bekende Beverwijkse slager die nog dagelijks in de inmiddels door zijn zoon bestierde winkel actief is. 

Foto: Fred Segaar/NH Nieuws
Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

Behalve een foto heeft Brantjes een briefkaart van Pais uit kamp Amersfoort, een tussenstation op weg naar de dood in het concentratiekamp. Pais bedankt in de kaart de ouders van Brantjes voor de goede zorgen. Brantjes haalt op speciaal verzoek de kaart tevoorschijn, maar bergt hem dan weer snel veilig op. Hij is veel te bang dat er iets mee gebeurt. In het mapje waarin hij het archiefmateriaal van zijn naamgenoot bewaart, heeft hij een duidelijk zichtbaar kladje gestopt met de tekst: 'Niet weggooien. Is heel bijzonder. Bewaren.'  

Ik heb ook niet het eeuwige leven, mijn kinderen weten straks wat ze te doen staat

Slager Giel Brantjes

Brantjes: "Mijn kinderen weten het wel hoor, hoe belangrijk de tekst en de foto's zijn. Maar toch, voor de zekerheid, heb ik dit briefje erbij gedaan. Zodat het materiaal, als ik er niet meer ben, een mooi plekje krijgt in een joods museum."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!