Ga naar Content

Unieke beelden opgedoken van barre winter van 1963 op Texel

TEXEL - NH Nieuws-verslaggever Ron Flens heeft de hand weten te leggen op bijzondere beelden, die in de winter van 1963 zijn gemaakt. Texelaar Cor de Wit had tijdens die horrorwinter net zijn Super 8-camera in gebruik. Zijn unieke beelden worden nu pas, 57 jaar later, met het publiek gedeeld. 

De Texelaar schoot tijdens die winter de bijzonderste beelden. "Ik had hem net nieuw, en alles wat je nieuw hebt dat wil je natuurlijk gebruiken", vertelt hij aan onze verslaggever.

De Wit (91) schoot destijds onder andere een hoop beelden van mensen die genieten van het weer. "Het was een pracht van een winter. Het was mooi weer, maar het was wel heel koud."

Marsdiep

Eén van de gevolgen van die strenge winter was dat het Marsdiep, het zeegat tussen Den Helder en Texel waar de veerboot normaal gebruik van maakt, dichtvroor. Texelaars die met spoed naar een ziekenhuis moesten werden per helikopter vervoerd. Daarnaast filmde De Wit het Dakota-vliegtuig, dat speciaal van Schiphol naar Den Helder werd gestuurd om daar gestrande Texelaars terug te brengen naar hun eiland.

NH Repo

Verslaggever Ron Flens werd geboren in de horrorwinter van 1963, en hoewel hij hem dus niet bewust heeft meegemaakt is hij altijd benieuwd geweest hoe 'zijn' eiland de winter heeft meegemaakt. 

 

Bekijk vanavond bij NH Nieuws de volledige reportage waarin Flens in gesprek gaat met verschillende Texelaars die de winter op een bijzondere manier meemaakten.