Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Bewoners komen met schrik vrij: 'Brand in loods is aangestoken'

6 februari 2020, 15.38 uur · Aangepast 6 februari 2020, 20.55 uur · Door Jurgen van den Bos

SCHAGEN - "Brandstichting...sowieso!" Buren weten het zeker: de brand die afgelopen nacht in een schildersopslagplaats in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Witte Paal woedde, is aangestoken. Het zou gaan om een vergeldingsactie door iemand uit de drugswereld, zeggen ze. "Hij werd bedreigd, dus valt er niet veel aan te raden."

Felle brand in loods Schagen - Inter Visual Studio

Omdat de verdieping boven de bedrijven wordt bewoond, mag het een klein wonder heten dat er niemand gewond is geraakt. Denise Raaphorst woont boven een andere unit in dezelfde loods, en zoals voor veel andere woningen geldt, heeft ook haar woninkje rook- en waterschade opgelopen. 

Telefonisch probeert ze een en ander te regelen met haar werkgever. "Ik kwam vannacht thuis van het stappen toen ik plotseling knallen hoorde", vertelt ze. "Even later sloegen de vlammen uit het pand. Ik dacht alleen maar aan mijn katten."

Volgens Denise zijn er al vaker problemen geweest met de eigenaar van de verbrande loods. De politie bevestigt dat er in het pand eerder hennep gekweekt is. Ook nu zouden lampen zijn gevonden die voor hennepteelt gebruikt kunnen worden.

Ook de huurderskoepel De Onderste Steen is flink gedupeerd door de brand. Voorzitter Henk van Gameren loopt met een kratje papieren naar buiten: "Wij zitten hier boven de loods. Er staat twintig jaar informatie van vijf huurdersverenigingen opgeslagen. Dat is grotendeels verloren."

Mazzel 

Denise Raaphorst kan voorlopig bij haar ouders terecht, maar de schrik zit er goed in: "Het gaat hier al vaker fout en je weet niet wat voor brandbare spullen er allemaal staan. Volgens de brandweer hebben we mazzel dat er stenen muren tussen de ruimtes zitten, anders was de hele loods weggeblazen."

Overigens is bewoning van de ruimtes op de eerste verdieping van de loods illegaal. De gemeente heeft het pand inmiddels bezocht, vastgesteld dat er tegen de regels in het pand wordt gewoond, en stappen aangekondigd om een einde te maken aan de illegale bewoning. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!