Ga naar Content

'Vergunningstraject trafostation Wijk aan Zee was onzorgvuldig en moet van tafel'

BEVERWIJK - Het vergunningstraject van netbeheerder TenneT voor de komst van een groot transformatorstation aan de Bosweg in Wijk aan Zee is onzorgvuldig verlopen. Dat stelden de Dorpsraad Wijk aan Zee, Stichting Mileuherstel Wijk aan Zee en Landhuis Tussenwijck vandaag bij de Raad van State in Den Haag.

Foto: NH/Dennis Mantz

De partijen stonden vandaag in een beroepszaak bij de Raad van State tegenover vertegenwoordigers van TenneT over het zo genoemde rijksinpassingsplan Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse kust (west Alpha).

 

"Er zijn veel betere locaties die nu geen eerlijke kans hebben gekregen"

HAns Dellevoet, dorpsraad wijk aan zee

Ze zijn niet uitgesproken tegen de komst van een transformatorstation, maar vinden de keuze voor de beoogde locatie op zijn zachtst gezegd ongelukkig en onzorgvuldig. "Het zou gaan om een van de grootste trafostations in Nederland", zegt Hans Dellevoet van de Dorpsraad Wijk aan Zee tegen NH Nieuws. "En dit vergunningstraject rammelt aan alle kanten. Er zijn veel betere locaties die nu geen eerlijke kans hebben gekregen, zoals de bij de Kagerweg nabij de snelweg A9." Dellevoet maakt zich ook grote zorgen over de mogelijke gevolgen van geluidshinder, Laagfrequent Geluid (LFG) en straling van hoogspanningskabels.

Het beoogde transformatorstation aan de Bosweg is nodig voor het afvoeren van de stroom, die opgewekt gaat worden door windmolenparken op de Noordzee. Vooral Wijk aan Zee, ingeklemd tussen de staalfabrieken van Tata Steel, blijft volgens tegenstanders maar weinig bespaard als het gaat om overlast van industrie.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Foto: NH Nieuws

Na afloop van de beroepszaak sprak NH Nieuws met Hans Dellevoet van de Dorpsraad Wijk aan Zee, Petry Raymakers van bewonerscollectief Ban de Brom en Luuth van der Scheer van Stichting Milieuherstel Wijk aan Zee.

Een urenlange zitting vandaag. Met welk gevoel zijn jullie zojuist bij de Raad van State naar buiten gestapt?

200205_TRAFOSTATION_INLINE_1 - NH Nieuws

Netbeheerder TenneT stelde eerder tegenover NH Nieuws dat ze de kosten voor betere isolatiemaatregelen wel moeten kunnen verantwoorden aan de belastingbetaler. Zijn jullie verzoeken wel realistisch genoeg?

200205_TRAFOSTATION_INLINE_2 - NH Nieuws

Maandenlang worstelden jullie je aan de keukentafel door vuistdikke dossiers, om je voor te bereiden op juridische gevechten tegenover de vele juristen van TennT en de overheid. Zakt de moed je ook wel eens in de schoenen?

200205_TRAFOSTATION_INLINE_3 - NH Nieuws

Over 12 weken volgt de uitspraak. Wat verwacht je?

200205_TRAFOSTATION_INLINE_4 - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook