Ga naar Content

'Muntgeld gestolen uit gemeentelijke wensput in Haarlem'

HAARLEM - Kunstenaar Hans Bossmann is met stomheid geslagen: er is muntgeld weggehaald dat in het kunstwerk 'Gemeentelijke wensput' lag.

Foto: Hans Bossmann

Het kunstwerk is te vinden aan het Prinsenhof achter het stadhuis. Daar komt Bossmann de wensput regelmatig schoonmaken wanneer hij deze week ontdekt dat bijna al het muntgeld dat erin lag, is verdwenen. "Toen ik de wensput had schoongemaakt op oudjaarsdag zat er 16,73 euro in. Toen dacht ik nog: moet ik het geld eruit halen? Ik besloot het de volgende keer te doen."

Opbrengst

De roof is tussen 31 december en 4 februari gebeurd. En niemand is het opgevallen. Kunstenaar Eef Veldkamp gooide een paar maanden geleden zelf de eerste munten in de wensput. De gedachte is: je gooit een munt in de put en je kan een wens doen. Cru is het dat Veldkamp op dit moment met de gemeente in overleg is naar welk doel de opbrengst van de wensput moet gaan. "De intentie is dat het geld ten goede komt aan iemand of iets in Haarlem die het echt nodig heeft."

Dichtgedraaid

Maar iemand is hem te slim af. Bossmann: "Eef Veldkamp schrok ervan toen ik hem vertelde dat de put leeg is. Het gaat niet om een wereldbedrag, maar het gaat ook om vertrouwen. Je vertrouwt erop dat mensen het geld laten liggen. Wat mij verbaast is dat degene die het geld heeft gepakt, de schroeven daarna weer netjes heeft dichtgedraaid." 

Zakgeldvoorziening

Beheerder Hans Bossmann gaat de wensput nu wat vaker controleren. Hij roept de dief op het geld weer terug te gooien in de put. "Ik weet niet wie dit gedaan kan hebben. Misschien ziet iemand de wensput als een zakgeldvoorziening? Ik denk niet dat het iemand is die van de straat leeft. Ook denk ik niet dat het om een practical joke gaat. Ik weet het gewoon niet." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!