Ga naar Content
West-Friesland

Ziek als zzp'er en niet verzekerd: "Het is echt een straf"

4 februari 2020, 17.44 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HOORN - Met de inkomsten van haar man konden ze de vaste lasten dekken. Daarom besloot zzp'er Jolanda Lakeman (38) vanwege de hoge kosten geen verzekering af te sluiten. Maar toen sloeg het noodlot toe: er volgde een echtscheiding en ze kreeg tot overmaat van ramp de diagnose borstkanker. "Er moet echt snel gekeken worden naar een goede regeling voor álle zzp'ers."

Getrouwd, drie kinderen en een goedlopende eigen rijschool: Jolanda heeft haar leven volledig op de rit. Tot daar in het najaar van 2018 abrupt verandering in komt. Ze gaat scheiden en krijgt een paar maanden geleden de diagnose borstkanker. "En dan word je zo gestraft als je ziek wordt, dat moet gewoon niet kunnen."

Tekst gaat verder onder de video: 

Ziek als ZZP'er en niet verzekerd: "Het is echt een straf" - NH Nieuws

Acht jaar lang heeft Jolanda een eigen rijschool. Ze werkte gemiddeld zo'n dertig uur per week. Nu ze ziek is, komt ze enkel in aanmerking voor een bijstandsuitkering in de vorm van een lening. "Al die jaren werken, betalen aan de Belastingdienst en nu, nu ben ik niks. Ik kan nergens aankloppen, krijg 500 euro in de maand als zijnde lening van de gemeente."

Uit woede deelt ze haar verhaal op Facebook, wat al snel duizenden keren wordt gedeeld. Veel lotgenoten reageren op haar bericht. "De hoeveelheid reacties is overweldigend. Zoveel mensen die in een soortgelijke situatie zitten", aldus Jolanda. 

"Politiek Nederland: zorg eens goed voor de zzp'er"

Jolanda Lakeman

Afgelopen week werd Jolanda acuut opgenomen in het Dijklander ziekenhuis. "Ik kreeg een bacterie-infectie wat heel gevaarlijk kan zijn, maar gelukkig gaat het nu beter", vertelt ze. Vandaag is ze uit het ziekenhuis ontslagen, op Wereldkankerdag welteverstaan. De tranen schieten in haar ogen als ze bedenkt dat ze naar huis kan: "Dan kan ik gelukkig mijn kinderen weer zien en omarmen."

Collectieve verzekering

Regeringspartijen hebben al aangegeven toe te willen naar één basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid voor iedereen.  Het grote aantal zzp'ers dat onverzekerd is, zou een te groot risico vormen, zo meldde NOS eerder. Het kabinet gaat het komende half jaar aan de slag met voorstellen voor een collectieve verzekering, maar dat kan Jolanda niet snel genoeg gaan. 

"Er moet absoluut iets veranderen. En dat zeg ik niet voor mij, wat ik heb er nu niks meer aan. Maar echt voor alle mede-zzp'ers en alle harde werkers die altijd, ook als ze ziek zijn, doorzetten. Je wordt al gestraft als je een ziekte oploopt, dit moet echt anders.."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!