Ga naar Content

10.000 extra huurwoningen voor middeninkomens in Amsterdam

AMSTERDAM - De komende vijf jaar moeten er in Amsterdam in totaal 10.000 huurwoningen voor middeninkomens worden gebouwd. Daarmee wil de stad de woningnood aanpakken. De woningen moeten betaalbaar zijn voor onder meer leraren en zorgverleners. 

Foto: AT5

De bouw moet een grote stap zijn in de strijd tegen de woningnood in Amsterdam. De gemeente zal vandaag een intentieovereenkomst ondertekenen met vastgoedpartijen. 

In de intentieverklaring staan afspraken over de bouw van nieuwe woningen voor middeninkomens, het betaalbaar houden van bestaande woningen en het toewijzen van huurwoningen aan beroepsgroepen als leraren en zorgverleners. Deze afspraken moeten de bouwproductie stimuleren en de huurstijgingen beperken.

De huurprijzen van de woningen zullen tussen de 740  en 1.050 euro moeten komen te liggen. Een middeninkomen is een inkomen tussen 39.055 en 61.707 euro per jaar. 

Huurprijzen 

Onderdeel van de verklaring is ook dat de huurprijzen niet drastisch omhoog zullen gaan. Voor nieuwe middenhuurwoningen kunnen de beleggers voortaan jaarlijks een huurverhoging van inflatie plus 1 procent rekenen.

Voor zittende huurders in bestaande middenhuurwoningen hebben de leden van IVBN en Vastgoed Belang - die de intentieovereenkomst hebben ondertekend - afgesproken de huurverhoging vanaf 1 juli 2020 de komende vier jaar ook te beperken tot maximaal 1 procent boven inflatie.