Start van hoofdcontent

NIEUWE NIEDORP

nl

Dorstige Biet aan de slag voor nieuwe recordbiet: "Ereschavot staat alweer klaar'

1 februari 2020, 14.10 uur · Aangepast 1 februari 2020, 22.03 uur · Door Jurgen van den Bos

NIEUWE NIEDORP - Wie teelt dit jaar de zwaarste voederbiet? Daar draait het om in het 46ste seizoen van De Dorstige Biet. Tijdens de jaarvergadering in Nieuwe Niedorp zijn vrijdagavond de eerste zakjes zaad uitgedeeld. "Nieuwe ronde, nieuwe kansen." 

NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Zakjes zaad voor de voederbieten vliegen de tent uit in de voorzaal van het dorpshuis Prins Maurits. "Ik denk dat we dit jaar weer boven de driehonderd leden zitten," vertelt Walther Tesselaar van De Dorstige Biet trots. "Een nieuwe recordbiet zou wel mooi, want we zitten al sinds 2005 te wachten op een nieuw record."

71 kilo

De zwaarste voederbiet staat nog altijd op naam van Piet de Goede uit Heerhugowaard. Hij teelde in 2005 een voederbiet van ruim 71 kilo. Afgelopen jaar werd Theo Beemsterboer uit Waarland kampioen met een biet van ruim 54 kilo. "Ze worden steeds zwaarder, maar ik moet weer van voor af aan beginnen."

Dorstige Biet klaar voor het nieuwe seizoen - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Ook Piet Helder, oprichter van de Dorstige Biet, doet weer mee. Hij is één keer kampioen geweest. Dat was in 1973 tijdens de eerste weddenschap, maar hij geeft de moed niet op: "Ik heb het ereschavot al klaar staan."

NH Nieuws heeft De Dorstige Biet afgelopen jaar gevolgd tijdens het groeiseizoen. Hieronder een overzicht van het jubileumjaar van verslaggever Jurgen van den Bos.

De groei van de voederbiet een jaar lang gevolgd - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!