Ga naar Content

Extra subsidie voor Frans Hals Museum: "Blij mee, maar nu nog de toekomst redden"

HAARLEM - Directeur Ann Demeester van het Haarlemse Frans Hals Museum is blij met de 350 ton extra subsidie, waar de gemeenteraad gisteravond mee heeft ingestemd. "Maar we hopen volgende week duidelijkheid te hebben over een overleg voor het oplopende tekort dit jaar alweer."

Foto:

Van de 2,5 miljoen subsidie kan het museum niet langer rondkomen. Uit onderzoek is ook gebleken dat het museum 2,9 miljoen minder gemeentelijke bijdrage krijgt per jaar, dan soortelijke musea in Leiden, Zwolle, Dordrecht en Eindhoven. 

Demeester hoopt dat een extern bureau ingeschakeld wordt om scenario's voor de toekomst op te stellen. Eerder in een interview met NH Nieuws vertelde ze over drie opties: 

"Eentje is gewoon zoals de Engelsen zeggen: 'stop the bleeding'. Een tweede scenario is: hoe zorg je voor een financiële stabiele basis [...] en het derde scenario als je echt ambitieus bent als je de potentie van de collectie wil benutten; hoeveel kost dat dan?"

Kijk hier naar dit interview: 

(tekst gaat door na video)

Directeur Ann Demeester van Frans Hals Museum over de financiële nood - NH Nieuws / Geja Sikma

De gemeenteraad van Haarlem dat nu 3,5 ton extra ter beschikking heeft gesteld, wil wel dat het Frans Hals Museum zich meer profileert. Juist hiervoor heeft museumdirecteur Ann Demeester onlangs een pitch bij de provincie Noord-Holland gewonnen. Met een gezamenlijk project met het Amsterdam Museum wordt het Haarlemse Museum nu door de provincie bij het ministerie van OCW voorgedragen voor een jaarlijkse extra subsidie van 250 duizend euro voor vier jaar. 

Beide musea zijn gefocust op 17de eeuwse en hedendaagse kunst met veel portretten. "Maar dat geeft de geschiedenis weer van de elite", vertelt Demeester. "Met dit project willen we de Noord-Hollanders van nu zichtbaar maken." Het plan moet voor 28 februari uitgewerkt ingeleverd worden in Den Haag. 

Met het project zetten de musea in op participatie met de inwoners van beide steden. Het Museum Amsterdam heeft veel ervaring hiermee,  door samenwerking met buurthuizen. Het Frans Hals, met veel expertise van de 17de eeuwse portretkunst, wil graag van hun Amsterdamse collega's wat leren op het gebied. "Daar hebben wij door onze beperkte budget tot nu toe niet veel aan kunnen doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!