Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Nieuw dateringsonderzoek: skelet 'Hoogovenman' komt uit Late IJzertijd

31 januari 2020, 11.43 uur · Aangepast 31 januari 2020, 12.54 uur
Door Dennis Mantz · Foto: NH Nieuws

VELSEN-NOORD - De 'Hoogovenman' komt niet uit de Midden-IJzertijd, zoals eerder werd verondersteld, maar uit de Late-IJzertijd (2e en 1e eeuw v. Chr.). Dat blijkt uit nieuw dateringsonderzoek naar het stokoude skelet.

Het skelet, onder archeologen beter bekend als de Hoogovenman, werd in 1965 opgegraven achter Poort Rooswijk van het toenmalige Hoogoventerrein in Velsen-Noord. "Een echte topvondst", zo zei beheerder Jean Roefstra van archeologiecentrum in het Huis van Hilde bij de aankondiging van het onderzoek in 2018. "Er zijn maar twee andere voorbeelden in Noord-Holland. Toen ze het vonden was er gewoon niet genoeg tijd om onderzoek te doen. En de methoden nu waren toen nog science fiction."

Het skelet werd in 1965 gevonden achter personeelsingang Poort Rooswijk. Tekst gaat verder onder de foto.

Tata Steel

Een fysisch antropoloog heeft de botresten afgelopen jaar opnieuw onderzocht in het Huis van Hilde, waar het skelet ligt opgeslagen. Een woordvoerder laat weten: "Daaruit blijkt dat de jongeman van in de twintig jaar niet uit de Midden-IJzertijd, maar uit de Late IJzertijd komt (2e en 1e eeuw v.Chr.) Verdere onderzoeken, zoals DNA-onderzoek, zijn nog niet afgerond."

In 2018 werd het nieuwe onderzoek aangekondigd. Tekst gaat verder onder de video.

Hoogovenman in Huis van Hilde

Tijdens veldonderzoeken door de Archeologische Werkgroep Hoogovens werden sporen en resten van huizen en boerderijen uit de Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe tijd gevonden. De werkgroep heeft al haar vondsten overgedragen aan het Provinciaal Depot, gevestigd in Huis van Hilde in Castricum. Hier liggen ook de vondsten die tijdens opgravingen van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed zijn verzameld. "Er is nu een projectteam opgericht om de oude onderzoeken alsnog uit te werken, zodat uiteindelijk iedereen kan lezen over het rijke verleden van het Hoogoventerrein", aldus de woordvoerder tegenover NH Nieuws.

Vrijwilligers
Archeo Hotspot van het Huis van Hilde hoopt letterlijk en figuurlijk de onderste steen boven te krijgen en is op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij het onderzoek. "Honderden dozen met aardewerk, steen en bot moeten bekeken worden en worden gesorteerd in de juiste categorie."

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Ilse Koster via [email protected]

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!