Ga naar Content
West-Friesland

Vleermuis die bouwplan belemmert, krijgt 'eindelijk' nieuw onderkomen

30 januari 2020, 16.13 uur
Door: Redactie · Foto: WEEFF/ Theo Annes

HEM - Al een aantal jaar geleden had de gemeente Drechterland al willen starten met een nieuwe invulling op de plek van de voormalige Hemschool. Het pand heeft namelijk lang leeg gestaan. De oorzaak? Eén vleermuis die het pand tot onderkomen had gekozen. Maar daar komt nu hopelijk verandering in.

Bij de Noorder Sluistraat in Hem werd vanmorgen door wethouder Yvonne Roos-Bakker de eerste vleermuiskast geplaatst.  Nog zeven andere kasten zijn bij woningen aan de gevels gemonteerd. "De gemeente is verplicht om maatregelen te nemen op het moment dat er beschermde diersoorten op de plek leven", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Wethouder Drechterland hangt nieuwe vleermuiskasten op - NH Nieuws

In 2016 is de openbare basisschool leeg komen te staan. Op de plek van de school komt in de toekomst een speeltuin, en omliggend zullen er zes woningen worden gebouwd. Maar alvorens de bouw kon starten, moest er onderzoek plaatsvinden of er geen beschermde diersoorten woonden. Daar ontdekten ze één enkele vleermuis, waardoor de sloop niet door kon gaan - tot er voor het beestje een nieuwe woonplek zou worden gecreëerd.

Die is er nu gekomen in de vorm van de vleermuiskast. "Ook in de nieuwe woningen die nog gebouwd gaan worden, komen speciale gevelstenen voor de vleermuizen", aldus een woordvoerder van de gemeente. 

Het is nu hopen dat de vleermuis zijn nieuwe onderkomen aantrekkelijk vindt, en de Hemschool verlaat. Intussen zijn er door vandalen al meerdere ramen van de school ingegooid.

Dit jaar zal de school gesloopt gaan worden. In het voorjaar wordt hierover voor inwoners een informatiebijeenkomst georganiseerd.

De staat van de voormalige Hemschool, die klaar is voor de sloop:

Foto: WEEFF/ Theo Annes
💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!