Ga naar Content

OM eist vier jaar cel voor poging afpersing Ahold: "Albert Heijn in hart getroffen"

ZAANSTAD - Voor een poging om supermarktconcern Ahold Delhaize voor tonnen af te persen, moet de 23-jarige Sammy G. uit Deurne volgens het Openbaar Ministerie vier jaar gevangenisstraf krijgen.

Foto: Albert Heijn

 "Deze man heeft zich alleen bekommerd om zijn eigen financiële gewin", zei de aanklaagster donderdag bij de rechtbank in Haarlem. Eerder deze week ontkende G. in alle toonaarden iets met de afpersing te maken te hebben.

Bij Ahold Delhaize kwamen eind 2016 dreigmails binnen waarin stond dat het bedrijf 377.777 euro in bitcoins moest betalen, anders zouden producten in willekeurige filialen worden vergiftigd met 2,4-Dinitrophenol (DNP). Om het dreigement kracht bij te zetten, werd aangekondigd dat pakketjes DNP onderweg waren naar AH-filialen in Haarlem, Groningen, Den Haag en het hoofdkantoor in Zaandam.

Gifpakketjes onderschept

De gifzendingen werden onderweg door de douane onderschept. Uit onderzoek bleek dat de pakketjes op het dark web waren besteld bij een Engelse handelaar. Via hem leidde het spoor al snel naar G.

Volgens de officier van justitie ging G. uiterst geraffineerd te werk. "Hij heeft alles bewust gepland, de juiste contacten gelegd op het dark web, zichzelf afgeschermd en Albert Heijn in het hart getroffen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!