Ga naar Content

📷 Achter de foto: In beslag genomen fietsen bij de Verblifa blikfabriek

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotograaf onbekend/Collectie Historisch Genootschap Krommenie

Krommenie, datum onbekend

Door de Duitsers gevorderde fietsen op het terrein van de Verblifa blikfabriek in Krommenie. In 1942 beginnen de Duitsers met het in beslag nemen van fietsen. Eerst moeten alle Joden hun fiets inleveren, later worden vooral in de grote steden herenfietsen –vaak tegen vergoeding– gevorderd.

Op het eind van de oorlog worden fietsen zonder compensatie in beslag genomen. Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze de fiets voor hun werk nodig hebben, zoals bijvoorbeeld verpleegsters, krijgen een vergunning waarmee ze hun fiets mogen behouden. Veel mensen verstoppen hun fiets.

Uiteindelijk krijgen de Duitsers ruim vijftigduizend fietsen –zo’n twee procent van het totale aantal– in handen.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.