Ga naar Content

📷 Achter de foto: Jongens slepen boomstam mee naar huis voor brandhout

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: P.J. Smits/Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Amsterdam, 1944-1945

Twee jongens slepen in de laatste fase van de bezetting, als er nauwelijks nog brandstof te krijgen is, een boomstam mee naar huis. In de strenge winter van 1944-1945 heerst er in de steden grote hongersnood. Ook de aanvoer van kolen uit het al bevrijde zuiden valt weg. Gas en elektriciteit worden afgesloten en de bevolking lijdt bittere kou.

De mensen proberen uit alle macht aan brandstof te komen. Ze kappen bomen en slopen leegstaande huizen. De geteerde houtblokjes tussen de tramrails worden weggehaald. In parken worden bomen illegaal omgezaagd.

De foto is gemaakt door P.J. Smits. Hij zit ondergedoken in Amsterdam, maar trekt er regelmatig op uit met zijn camera.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.