Ga naar Content

📷 Achter de foto: Twee zingende onderduikers

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotograaf onbekend/Privécollectie

Krommeniedijk, 1944

Twee zingende onderduikers met trekharmonica in de achtertuin van Simon en Aaltje Bus. Het gaat om Jo Kalf en Ton Schagen. Waarschijnlijk zitten zij ondergedoken bij de familie Bus om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen.

In mei 1943 worden alle mannen van 18 tot 35 jaar opgeroepen voor tewerkstelling, maar lang niet iedereen meldt zich. In de slaapkamer van Simon en Aaltje bevindt zich achter knieschotten een ruimte waar de onderduikers zich kunnen verbergen.

Tussen Jo en Ton in staat Juul Steenbrugge uit Amsterdam, met op de voorgrond haar zoontje Maarten. Tijdens de Hongerwinter wordt Maartens zusje Johanna geboren en trekt de hele familie Steenbrugge naar Krommeniedijk, omdat in Amsterdam nauwelijks nog aan voedsel is te komen.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.