Alkmaar

NL
V

Onderwijsstaking in de regio Alkmaar: dit kun je vandaag en morgen verwachten

30 januari 2020, 06.12 uur · Aangepast 30 januari 2020, 07.11 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Een kleine drie maanden na de laatste onderwijsstaking legt onderwijspersoneel vandaag en morgen opnieuw het werk neer. Toch wordt op sommige scholen gewoon lesgegeven, wat het er overzichtelijker op maakt. Last minute een oppas regelen of toch niet? NH Nieuws zocht het voor je uit. 

Google Streetview

Hoewel de grondslag van de staking - minder werkdruk, meer salaris - binnen het docentenkorps breed wordt gedragen, sluiten niet alle basisscholen van koepel Ronduit de deuren. "Op sommige scholen wordt gedeeltelijk les gegeven", aldus directeur Jan Zijp. In de praktijk betekent dit dat sommige leerlingen een lang weekend voor de boeg hebben, terwijl anderen gewoon in de klas worden verwacht." 

Dat geldt ook voor de Ronduit-scholen in de Noordkop en West-Friesland. Zijp verwacht geen grote verschillen in stakingsbereidheid tussen leraren in het speciaal en openbaar onderwijs. Wel is er 'bijna een tweestrijd' ontstaan tussen docenten in het algemeen, vertelt de directeur. Sommigen vinden het belangrijker om hun stem te laten horen terwijl andere docenten hun leerlingen geen minuut onderwijs willen ontzeggen. 

Voortgezet onderwijs

De twee middelbare scholen van de Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK) in Castricum blijven morgen en overmorgen sowieso dicht. Dat heeft alles te maken met de stakingsbereidheid onder de docenten, die zo hoog is dat veel lessen vervallen. Op het Bonhoeffercollege leggen zeven op de tien scholen het werk morgen neer, terwijl dat er op het Jac P. Thijsse College ruim de helft is.  

 

"Gemiddeld is het ongeveer zestig procent", laat een woordvoerder van de onderwijskoepel aan NH Nieuws weten. "Daarmee vervallen er zoveel lessen dat de scholen besloten hebben om deze twee dagen dicht te gaan voor leerlingen." Lesgeven is er niet bij, maar 'leraren die willen doorwerken, kunnen dat uiteraard gewoon doen', benadrukt ze. 

Op uitnodiging van de SVOK komen docenten vrijwillig bij elkaar om te sparren 'over de problematiek die de grondslag voor de staking vormt, hoe we die op onze eigen scholen kunnen aanpakken, en hoe we de incidentele middelen goed kunnen besteden." 

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen vandaag en morgen dichtblijven vanwege de staking.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!