Haarlem

NL
V

Open dagen middelbare scholen gaan door ondanks onderwijsstaking

30 januari 2020, 06.20 uur · Aangepast 30 januari 2020, 07.15 uur · Door Redactie

HAARLEM - Naast leerkrachten van ruim zestig basisscholen gaan ook hun collega's van een aantal middelbare scholen in Haarlem en omgeving vandaag en morgen staken.  Toch staakt het onderwijzend personeel van drie scholen op vrijdagavond niet: dan staat namelijk de jaarlijkse open avond gepland.

ANP

Het Schoter, Mendelcollege en Coornhert Lyceum hebben dit weekend hun open dagen. Die zijn belangrijk want kinderen uit groep 8 kiezen straks hun middelbare school en de concurrentie is groot in Haarlem. De kinderen baseren hun keuze meestal op de indruk die ze  tijdens de open dagen op vrijdagavond en zaterdag van deze drie scholen krijgen. 

Lastig dilemma

Op Het Schoter geeft conrector Joost van het Kaar toe dat het 'een lastig dilemma' is dat de landelijke onderwijsstaking op dezelfde dag staat gepland. "Die twee bijten elkaar." Probleem is dat de open dagen in Haarlem en omgeving ver van tevoren zijn vastgelegd. Van het Kaar: "Verzetten is geen optie. De Open Dagen staan overal al vermeld. We hebben de situatie voorgelegd aan het personeel tijdens de openingsvergadering van dit jaar en gelukkig toonde iedereen zich bereid om tijdens de open dagen te draaien. Iedereen werkt mee, want het belang van de school wordt gezien." 

Quote

"Gelukkig toonde iedereen zich bereid om de open dagen te draaien"

joost van het kaar, conrector het schoter

Ook rector Nelie Groen van het Coornhert Lyceum is blij dat alle leraren vrijdagavond paraat staan op de open avond, net als een dag later overdag. "Er is vrijdag staking, maar wij eten vrijdag gelukkig met z'n allen en dan begint de open dag. Het is ons gezamenlijk belang dat het doorgaat. Ik waardeer het enorm dat staken en een Open Dag gelukkig allebei samen kunnen. Dat toont dat je gezamenlijk één school bent." 

Ondanks de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari zal de open avond op Mendelcollege doorgaan, staat op de site van deze school.

Docenten en leerkrachten staken vandaag en morgen. Zij willen meer geld, meer collega's en minder werkdruk. Het is niet voor het eerst dat ze daarvoor het werk neerleggen.

Cao-onderhandelingen

De stakingsoproep voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs volgde op het afbreken van de cao-onderhandelingen in het basisonderwijs in november. Een aantal weken later werden bonden en werkgevers het weliswaar alsnog eens over een loonsverhoging van 4,5 procent, maar de oproep tot actie werd niet ingetrokken. De bonden vinden dat er structureel meer geld voor het onderwijs moet worden vrijgemaakt.

 

 

Begin november bleven bij een staking voor meer investeringen in het onderwijs bijna 4.500 scholen dicht. In meerdere steden gingen leraren de straat op voor meer salaris en vermindering van de werkdruk. Eerder vorig jaar, in maart, demonstreerden tienduizenden leraren in Den Haag voor hetzelfde doel.

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen nog meer staken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!