Noordkop & Texel

NL
V

Onderwijsstaking in de Noordkop: dit kun je vandaag en morgen verwachten

30 januari 2020, 06.28 uur · Aangepast 31 januari 2020, 13.33 uur · Door Carina Gutker

NOORDKOP - De leraren gaan weer staken. Ook in de Noordkop is dit duidelijk te merken: vandaag en morgen houden meer dan vijftig scholen de deuren gesloten. Hoewel een deel van de leraren afreist naar Amsterdam, hebben anderen hun vrije uren anders ingevuld.

ANP

Zo heeft schooldirecteur Sebastiaan de Bruin van de rooms-katholieke basisschool Sint Jan in Breezand zijn eigen protestmars georganiseerd. Hij loopt daarvoor vandaag van Anna Paulowna naar Den Helder. De wandeling begint pas echt om 10.00 uur als hij gaat lopen vanaf het station. Onderweg maakt hij tussenstops en sluiten mensen zich bij hem aan.

"Als je staakt, moet je van je laten horen", vindt De Bruin. Want de nood is hoog, wil hij nog maar eens benadrukken: "Zonder de gepensioneerde leraar die mij bijstaat had ik dit schooljaar twintig dagen een klas naar huis moeten sturen. En een vacature staat bij mij al twee maanden open zonder dat er één sollicitatie binnen was gekomen. Dus nee, het gaat niet om het geld, maar puur om het tekort aan leraren. Er moet echt iets gebeuren."

Scholen bepalen zelf

Alle scholen van Meerwerf zijn ook gesloten. Maar in tegenstelling tot de vorige staking, toen er een bijeenkomst werd gehouden waar alle leraren bij waren, bepalen de scholen de invulling van de dagen nu zelf. Sommige docenten gaan naar Amsterdam, andere willen in hun eigen omgeving vooral laten zien hoe leuk het werk van leraar toch nog is. "Voor veel leraren is het een dilemma", zegt Nils van Heijst, bestuurder van Meerwerf Basisscholen. "Aan de ene kant willen ze de zorgen onder de aandacht brengen, maar aan de andere kant bepalen ze daarmee ook het beeld dat het werk van leraar niet meer zo mooi is als het was."

Meerwerf Basisscholen

Om die reden staan docenten van basisschool De Dijk tussen 8.00 en 14.00 uur met een kraampje in winkelcentrum De Schooten en delen ze flyers uit aan het winkelend publiek. Leraren van basisscholen De Kluft en 't Tuselant vertellen in de middag aan leerlingen van Lyceum aan Zee over hun werk. Tegelijkertijd grijpt Meerwerf het moment aan om mannen voor het onderwijs te werven: ze hebben eerder deze week alle mannelijke leraren op de foto gezet onder het motto 'Be a man, be a teacher' (zie foto hierboven).

Maar wat ga je dan met jouw kind doen als die vandaag en morgen thuis is? Je zou bijvoorbeeld met ze naar museum Kaap Skil in Oosterend (Texel) kunnen gaan. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd mogen deze dagen namelijk gratis naar binnen. Ook leuk is De Helderse Vallei in Den Helder, De Goudvis in Sint Maartenszee en Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Wil je niet naar buiten? De bioscopen in Den Helder en Schagen hebben extra voorstellingen voor kinderen, ook in de ochtend, en twee voorpremières gepland.

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen vandaag en morgen dichtblijven vanwege de staking.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!