Zaanstreek-Waterland

NL
V

Onderwijsstaking in de Zaanstreek: dit kun je vandaag en morgen verwachten

30 januari 2020, 06.09 uur · Aangepast 30 januari 2020, 07.12 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Een kleine drie maanden na de laatste onderwijsstaking legt onderwijspersoneel vandaag en morgen opnieuw het werk neer. Toch wordt op sommige scholen gewoon lesgegeven, wat het er overzichtelijker op maakt. Moet je last minute een oppas regelen of niet? NH Nieuws zocht het voor je uit. 

Google Streetview

Zaan Primair laat er geen misverstand over bestaan. "Alle scholen van Zaan Primair zijn op 30 en 31 januari 2020 gesloten om de stakende leraren de gelegenheid te bieden om deel te nemen aan de georganiseerde acties", schrijft de koepel op haar website. 

Hoewel dat betekent dat de scholen 'deze dagen gesloten zijn voor leerlingen',  zullen de meeste medewerkers wel aanwezig zijn. De stakingsdag wordt door hen gebruikt 'om te werken aan oplossingen voor de uitdagingen van het onderwijs op dit moment."

Evangelische school uitzondering

Een medewerkster van scholenkoepel Agora - bijzonder primair onderwijs - laat weten dat 23 van de 24 scholen de deuren morgen en overmorgen gesloten houden. "Alleen Het SchatRijk doet niet mee", verwijst ze naar de evangelische school aan het Rooswijkplein in Zaandijk.

 

Gevraagd naar de reden om de komende dagen niet te staken, haast een medewerkster te zeggen dat niet al het personeel doorwerkt. "Sommige collega's staken wel, en krijgen daar de ruimte voor. Anderen geven gewoon les."

Vanwege het evangelische profiel zitten niet alleen leerlingen uit de Zaanstreek , maar bijvoorbeeld ook uit de IJmond en Purmerend op Het Schatrijk. Toch hoeven ouders niet bang te zijn dat ze morgen voor niets naar Zaandijk rijden. "Ouders zijn allemaal op de hoogte of hun kind leskrijgt."

Voortgezet onderwijs

De zeven scholen voor voortgezet onderwijs die onder OVO Zaanstad vallen, doen allemaal in meer of mindere mate mee aan de staking. Dat vertelt Gerbrand de Lange, voorzitter van het College van Bestuur, aan NH Nieuws. 

 

Omdat de stakingsbereidheid in het docentenkorps van school tot school verschilt, zullen sommige leerlingen nauwelijks les krijgen, terwijl andere leerlingen bijvoorbeeld maar één of enkele extra tussenuren hebben. 

Ook de manier waarop de docenten invulling geven aan de stakingsdagen verschilt, legt Gerbrands uit: "Sommige docenten zullen deelnemen aan acties, anderen zullen op school zijn om bijvoorbeeld na te denken over oplossingen voor problemen waar het onderwijs voor staat." 

Bekijk op de kaart hieronder welke scholen vandaag en morgen dichtblijven vanwege de staking.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!