Start van hoofdcontent

OPPERDOES

nl

Opperdoes wil weer dorpsraad oprichten: “Op deze manier meer inspraak bij gemeente”

28 januari 2020, 15.27 uur · Aangepast 28 januari 2020, 15.37 uur · Door Lotte Stekelbos

OPPERDOES - Het lijkt erop dat Opperdoes weer een dorpsraad krijgt. In 2013 werd deze opgeheven, maar de inwoners merken de behoefte aan meer inspraak bij de gemeente er nog altijd is. "Met een dorpsraad heb je meer invloed en gaan zaken niet aan je deur voorbij als dorp", aldus Opperdoezer Piet Boersma. 

Foto: Opperdoes - Google Streetview

Piet zag het in 2013 met eigen ogen aan, toen de dorpsraad in Opperdoes ermee besloot te stoppen. "We hoopten toen dat we het stokje aan een nieuwe generatie door konden geven. Maar als alles goed gaat, is er weinig behoefte aan een dorpsraad. Plus dat de invloed van de dorpsraad bij de gemeente destijds aanzienlijk minder was", vertelt hij. 

Nu, zeven jaar later, heeft Piet met andere Opperdoezers weer de schouders eronder gezet. Er blijkt weer veel behoefte te zijn vanuit het dorp. "We vinden dat er weer een inspraakorgaan moet komen vanuit het dorp, richting de gemeente. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en gekeken of we het van de grond konden krijgen. Het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken."

Aanspreekpunt in het dorp

Opperdoezer inwoonster en CDA-Raadslid van de gemeente Medemblik, Claudia Selders-Kroezen, beaamt het gevoel van Piet. "Als je in een dorp woont, weet je vaak veel meer dan een gemeente bijvoorbeeld kan weten. Een aanspreekpunt vanuit een dorp werkt heel goed. En er wordt vandaag de dag veel beter geluisterd naar dorpsraden dan vroeger", vertelt ze. 
Dat is volgens Piet inderdaad de tendens. "We horen het inderdaad van andere dorpen ook, dat er goed naar ze wordt geluisterd. Dus dat stemt de gemoederen positief."

"We hebben er zin in en willen er voor gaan"

piet boersma

De acute aanleiding voor het oprichten van de dorpsraad, was de kernvisie die voor het dorp geschreven gaat worden. Daar willen de Opperdoezers een inspraak in en gaan ze zodoende volledig zelf oppakken. "De bedoeling is om dit plan eerst rond te maken en te presenteren. Dat zal hopelijk in juni klaar zijn. Dat is voor ons ook het punt om de dorpsraad officieel te dopen."

Of er echt genoeg animo is om ook na de kernvisie door te pakken, is nog niet helemaal duidelijk. Maar aan het enthousiasme ligt het niet. "Dat we door willen, is zeker. Ik heb er zin in en wil er voor gaan. En ik voorzie eigenlijk niet dat iedereen er na het presenteren van de visie weer mee gaat stoppen. Er zijn genoeg dorpsgenoten die door willen."

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!