Ga naar Content

📷 Achter de foto: Verzetstrijdsters Truus en Freddie Oversteegen met collega's van de POD

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotograaf onbekend/Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Plaats onbekend, 1945

Verzetsstrijdsters Truus en Freddie Oversteegen, kort na de bevrijding, met aan weerszijden collega’s van de Politieke Opsporingsdienst. Truus en Freddie zijn zestien en veertien jaar oud als de oorlog uitbreekt en worden vrijwel direct actief in het communistisch verzet. Ze brengen Joodse kinderen naar onderduikadressen, vervoeren wapens, blazen spoorlijnen op en voeren ook aanslagen op verraders uit.

Na de bevrijding gaan Truus en Freddie voor de Politieke Opsporingsdienst werken, die collaborateurs opspoort. De sfeer op de foto lijkt luchtig, maar op de achtergrond speelt ook verdriet. Beide zusjes worstelen met het gemis van Hannie Schaft –beroemd als ‘het meisje met het rode haar’– met wie zij in het verzet nauw hadden samengewerkt en die kort voor het einde van de oorlog was opgepakt en doodgeschoten.

Ook in andere opzichten is het een zware tijd. Truus en Freddie vinden ze dat veel collaborateurs er te gemakkelijk vanaf komen en verlaten de Politieke Opsporingsdienst gedesillusioneerd. Lange tijd blijven ze in de schaduw staan van hun gefusilleerde vriendin Hannie, die na haar dood was uitgegroeid tot een nationaal icoon van het verzet. Pas in de laatste jaren van hun levens komt er meer aandacht en waardering voor het verzetswerk van Truus en Freddie.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.