Ga naar Content

📷 Achter de foto: Truus en Hannie na een liquidatie voor het Verzet

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Harold van Welsenes/Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Datum en plaats onbekend

Truus Oversteegen (links) en Hannie Schaft (rechts) na een voor het verzet uitgevoerde liquidatie. Truus is verkleed als man zodat ze zich bij onraad als verliefd stelletje kunnen voordoen en heeft in haar tas een pistool. Hannie draagt een vermommingsbrilletje.

Samen met Truus’ zus Freddie zijn beide vrouwen actief voor het communistisch verzet in de regio Haarlem. Ze helpen onderduikers onder te brengen, transporteren wapens en voeren sabotageacties uit op spoorlijnen. Ook zijn ze betrokken bij diverse liquidaties van collaborateurs en verraders.

Kort voor het einde van de oorlog wordt Hannie opgepakt en in de duinen bij Overveen gefusilleerd. Na de bevrijding spant Truus zich in om de herinnering aan Hannie levend te houden en vernoemt haar dochter naar Hannie.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.