Ga naar Content

📷 Achter de foto: Het illegale blad 'De Typhoon' wordt gedrukt

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Pieter P. de Jong / Gemeentearchief Zaanstad (beeldnummer 27.00541)

Zaandam, voorjaar of zomer 1945

In oktober 1944 begint een katholiek verzetsnetwerk onder leiding van jonge onderpastoor van de Bonifatiuskerk Gerrit Groot (rechts op de foto) met het illegale blad 'De Moffenzeef', een naam die al snel als te provocerend wordt beschouwd en veranderd in 'De Typhoon'.

Hoewel de Duitsers invallen doen op verschillende plaatsen waar de krant wordt samengesteld en ook materiaal in beslag nemen, komen de makers zonder kleerscheuren door de oorlog. Na de bevrijding gaat de krant verder als dagblad, om uiteindelijk in 1992 met 'De Zaanlander' te fuseren tot 'Dagblad Zaanstreek'.

Deze foto is na 5 mei 1945 gemaakt, als reconstructie. De drukpers stond (sinds februari 1945) opgesteld in de boekbinderij van Gerrit Fiddelaar, Oostzijde 80b te Zaandam. De benodigde stroom werd afgetapt van de omringende grote bedrijven, maar als die uitviel werkte de pers op menskracht. De opgeplakte posters tegen de achterwand dateren allemaal van vóór de oorlog.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.