Ga naar Content

📷 Achter de foto: Duitse soldaten poseren voor foto met Volendamse kinderen

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotograaf onbekend/Privécollectie

Volendam, 25 mei 1941

Duitse soldaten met kinderen in klederdracht op het Zuideinde in Volendam. Waarschijnlijk gaat het om Duitse soldaten die bij de lokale bevolking zijn ingekwartierd. Duitse troepen worden tijdens de bezetting ondergebracht in bijvoorbeeld schoolgebouwen, maar ook -tegen betaling- bij mensen thuis.

De vriendschappelijke sfeer van de foto is typerend voor de eerste periode van de bezetting, toen de Duitse bezettingsmacht zich verzoenend opstelde en hoopte zo de sympathie van de Nederlandse bevolking te winnen.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.