Ga naar Content

Den Helder zwaait fregat Zr. Ms. De Ruyter uit: voor vijf maanden naar Perzische golf

DEN HELDER - Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt vanmiddag vanuit thuisbasis Den Helder naar de Straat van Hormuz. Het zal daar de komende vijf maanden proberen de vrije doorvaart voor de scheepvaart te garanderen.

Foto: Defensie & ANP/Koen van Weel

Het schip met ruim tweehonderd bemanningsleden maakt deel uit van een Europese maritieme missie (EMASOH) onder leiding van Frankrijk. Het moet incidenten voorkomen en de spanningen in regio de-escaleren. De Straat van Hormuz is cruciaal voor de wereldoliehandel.

Directe aanleiding voor de missie is een aantal incidenten in mei en juni waarbij zes supertankers werden aangevallen. Volgens de Amerikanen zat Iran hierachter, maar Teheran spreekt dat met klem tegen. Sindsdien zijn geen schepen meer aangevallen.

Begin dit jaar liepen de spanningen tussen Iran en de VS hoog op door de Amerikaanse aanval op een Iraanse generaal bij Bagdad. De Iraniërs namen daarop als vergelding twee Amerikaanse militaire bases in Irak onder vuur. De rust in de regio is daarna enigszins teruggekeerd.

Kabinet: dreiging is laag

Volgens het kabinet is de dreiging voor het marineschip laag. Het fregat gaat eerst naar de Verenigde Arabische Emiraten waar het hoofdkwartier van EMASOH is gevestigd. Naast Nederland en Frankrijk hebben ook België, Denemarken en Griekenland materieel of manschappen toegezegd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!