Ga naar Content

📷 Achter de foto: Seyss-Inquart bestudeert Duitse en Nederlandse politietroepen

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotograaf onbekend/Privécollectie

Amsterdam, 1940

Duitse functionarissen, waaronder Rijkscommissaris Seyss-Inquart, inspecteren politietroepen op het IJsclubterrein aan het Museumplein. De Duitsers houden vaker publieke manifestaties op het IJsclubterrein, dat ook gebruikt wordt als exerceerterrein door de Weerbaarheidsafdeling (WA) van de NSB.

Aan het Museumplein zijn veel Duitse instanties gevestigd, zoals de Ortskommandantur van het Duitse leger en ook Seyss-Inquart, de hoogste Duitse bestuurder in Nederland, heeft er een kantoor. Hier inspecteert hij Duitse en Nederlandse politietroepen. De Duitse agenten brengen de Hitlergroet, de Nederlandse agenten de militaire groet.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.