Ga naar Content

Namen van alle Haarlemse slachtoffers Holocaust genoemd: "We herdenken ze één voor één"

HAARLEM - De namen, leeftijden en locaties waar Haarlemmers tijdens de Holocaust werden vermoord, zijn gisteren opgenoemd. De Bloemendaalse Paola Koningsveld nam veel namen voor haar rekening. 

Foto:

Koningsveld heeft familie in Heemstede en Haarlem. Een aantal familieleden is niet teruggekomen uit de concentratiekampen waar ze naar waren afgevoerd in de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingen in de regio zijn van groot belang voor haar. 

In Heemstede bij daglicht noemde ze gisteren een aantal van de 163 slachtoffers uit die gemeente, terwijl er stenen bij een nieuw onthuld monument werden gelegd. "Het noemen van de namen geeft echt de afschuwelijke ramp weer die ons volk is overkomen", zegt ze. 

Lees ook

Hendrika Slager-Roets, de oma van Paola Koningsveld, komt uit Haarlem. Haar naam werd genoemd bij de onthulling van het Holocaust-monument op de Grote Markt.

Op dat moment was het donker buiten en was goed te zien hoe de fluorescerende stenen afwisselend oplichtten en doofden. Kunstenaar Daan Roosegaarde wilde de stenen die de 104.000 Joodse, Roma en Sinti slachtoffers uit Nederland symboliseren, op deze manier laten ademen. 

Ook burgemeester Jos Wienen noemde een aantal namen van de lange lijst op. "Wij herdenken ze, één voor één. En wij zullen hun onbeschrijfelijke verhaal blijven vertellen", zei hij diep geraakt tegen de grote menigte die zich om de cirkel met blauw oplichtende stenen had verzameld.

Niet zwijgen

Wienen vindt het belangrijk om niet te zwijgen. "Maar ook ieder woord en iedere beschrijving schiet tekort", zei hij.

"Al die namen die we hebben gehoord, al die mensen hebben hier op deze zelfde markt gelopen, gelachen, geleefd. Wat moeten we zeggen? Zijn er woorden voor dit nameloze leed?" Hij sprak van schaamte dat ook Haarlemmers wegkeken. 

Bekijk hier de hele speech van burgemeester Jos Wienen van Haarlem:

Speech burgemeester Jos Wienen bij Holocaust-monument - NH Nieuws / Geja Sikma

Paolo Koningsveld heeft het als een grote eer ervaren dat ze de namen van de slachtoffers mocht voordragen. En de woorden van de burgemeester hebben haar diep geraakt. "Het is geweldig om hier op de Grote Markt te staan en dat we hier gesteund zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!