Ga naar Content

Discussie omtrent Ouwejan: "Vind het kruideniersgedrag van AZ"

AMSTERDAM - De maand zit er weer op en dus stond de uitzending van NH Sport op NH radio zondagavond weer in het teken van het NH Sportforum. Tijdens het forum gaven de verslaggevers weer hun mening over de belangrijkste sportmomenten van de bijna afgelopen maand en uiteraard kwamen alle Noord-Hollandse voetbalclubs aan bod. Hieronder een overzicht. 

Foto: Pro Shots/Erik Pasman

"Drie belangrijke punten", begon verslaggever Erik-Jan Brinkman over de zege van AZ op sc Heerenveen van afgelopen zaterdag. "Maar of ze een echte uitdager zijn voor Ajax in de strijd om de titel? Ze kunnen het wel spannend maken. Echter zie ik dat Ajax in zo'n winterstop even Ryan Babel ophaalt uit Turkije en AZ heeft die middelen gewoonweg niet. AZ haalt Ramon Leeuwin."

Kruideniersgedrag

Ook de situatie omtrent Thomas Ouwejan, die weinig speeltijd krijgt in Alkmaar maar niet naar een andere Nederlandse club mag vertrekken, wordt besproken. Brinkman: "Ik begrijp de standpunten van beide partijen. Hij was twee jaar lang een heel betrouwbare linksback en speelde altijd een zes of een zeven. Maar Owen Wijndal doet het ook gewoon uitstekend." Rob Wanst heeft een andere mening en vindt dat AZ medewerking moet verlenen. "Ik vind het kruideniersgedrag van AZ. Ik hoor dat hij graag naar PSV wil, maar wordt tegengehouden omdat ze de concurrentie niet sterker willen maken. Als je een grote club bent dan steek je die miljoenen in je zak en laat je hem lekker gaan. Voor de juiste prijs mag hij namelijk wel naar Zwitserland.."

"Als je een grote club bent dan steek je die miljoenen in je zak en laat je hem lekker gaan"

NH Sport-verslaggever Rob Wanst
Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

De mannen in het forum zijn kritisch op Ajax, dat zondag met 2-1 verloor in Groningen. "Het was een terechte nederlaag", vond Stef Swagers. "Het spel van Ajax was in de eerste zeventig minuten niet om aan te zien. Uiteindelijk had het wellicht nog 2-2 kunnen worden, maar het was te weinig wat ze lieten zien." Wanst vult aan: "De ommekeer kwam toen Lassina Traoré en Carel Eiting in de ploeg kwamen. Toen kwam de pressing, maar dat ebde na tien minuten ook weer weg. Groningen heeft gewoon verdiend gewonnen."

Ajax - PSV 

Komend weekeinde neemt de ploeg van trainer Erik ten Hag het op tegen PSV. Gezien de huidige situatie bij de Eindhovenaren lijkt Ajax de grote favoriet voor het duel. Toch blijft het treffen een topper, vindt Wanst. "Natuurlijk. Ook als PSV een matig seizoen draait is dit gewoon een topwedstrijd. PSV gaat niet de bus voor het doel zetten. Die willen gewoon winnen. Op papier hebben ze geen slechte ploeg. Als het draait zondag, kunnen zij het Ajax moeilijk maken. De Amsterdammers zijn ook niet in grootse vorm en zij moeten zich ook weer niet groter voordoen dan ze zijn."

Brinkman vindt dat Ajax moet winnen van de Eindhovenaren. "PSV heeft veel minder kwaliteit dan Ajax. Wanneer Ajax het niet goed doet of verliest, dan komt dat doordat zij tegen zichzelf spelen. Bij PSV zit er gewoon niet meer in dan dat zij laten zien. Zij gaan dan ook zeker geen rol meer spelen in de titelrace. Ajax is de grote favoriet voor zondag. Zij gaan winnen en pakken later de titel ook."

"Ajax wint zondag van PSV en pakt later de titel ook"

NH Sport-verslaggever erik-jan brinkman

Cruijffiaanse aanpak in Volendam

FC Volendam doet het dit seizoen goed in de eerste divisie en is al sinds half oktober ongeslagen. Volgens verslaggever Edward Dekker is trainer Wim Jonk met zijn staf belangrijk voor de goede resultaten die de Volendammers de laatste maanden boeken. "Zijn rust, zijn kennis van het spelletje.. De Cruijffiaanse aanpak. Ik had het eerlijk gezegd niet direct verwacht. Kijkende naar zijn selectie is er niet heel veranderd. Je ziet wel dat Francesco Antonucci er wel echt bovenuit steekt. En natuurlijk de doorbraak van Micky van de Ven. Daar tegenover staat het vertrek van Joey Veerman. Die jongens ontwikkelen zich allemaal heel goed en daarin zie je dan toch de hand van de trainer, denk ik."

Foto: Pro Shots/Vincent de Vries

PSV-fans hopen op komst Wim Jonk

Volgens Brinkman wordt er heel anders getraind dan vorig seizoen. "Je hoort ook vaak dat Hans de Koning meer een people manager is en dat alles met Jonk veel meer gebaseerd is op tactiek. Er zit een gedachte achter." Wanst, die stelt dat Jonk bij de jeugdopleiding van Ajax heeft laten zien dat hij de juiste mensen op de juiste plek kan zetten, merkt op dat er op PSV-fora over de Volendammer trainer wordt gesproken. "Hij heeft daar natuurlijk een verleden en is daar een graag geziene gast." Volgens Dekker hoeft Volendam zich echter niet druk te maken. "Team Jonk heeft zich voor drie jaar verbonden aan Volendam. Het is een heel project. Ik zie hem nu niet al naar PSV gaan."

"Ik zie Jonk nu niet al naar PSV gaan"

NH Sport-verslaggever Edward Dekker

Kharchouch: Blijven of vertrekken? 

Wanneer Telstar ter sprake komt, gaat het al snel over spits Reda Kharchouch. Wanst, vaste Telstar-volger, is goed te spreken over de trefzekere Telstar-topscorer. "Het is een jongen naar mijn hart. Hij wil dolgraag winnen en baalt er altijd van als hij een kans mist. Ook wanneer hij evengoed de winnende treffer heeft gemaakt. Eerst stond er een jochie, nu staat er een potentiële eredivisiespeler. Hij wordt iedere wedstrijd nog beter."

Ook wordt er gesproken over de mogelijke transfer van de aanvaller. "Hij moet lekker blijven", vindt Wanst, die vervolgens de discussie aangaat met Swagers en Dekker. Zij denken dat zij zouden vertrekken als ze in de schoenen van Kharchouch zouden staan. "Als je die kans hebt zou ik gaan", zegt Dekker. "Hij kan bij Sparta een veelvoud verdienen van wat hij nu verdient. Voor hetzelfde geld breekt hij morgen zijn been en is zijn kans verkeken."

Sportforum NH - NH Nieuws

Zondag 1 maart kruisen de verslaggevers van NH Sport opnieuw verbaal de degens. Heb je een vraag of wil je je mening kwijt mail dan naar [email protected] of stuur een tweet naar @nhsport_