Ga naar Content

📷 Achter de foto: Joden wachten op de trein naar Westerbork

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Bart de Kok, NIOD

Amsterdam, 25 mei 1943

Zevenduizend Joden moeten zich op bevel van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung (Centraal Bureau voor Joodse Emigratie) en na oproep van de Joodse Raad melden aan de Polderweg in Amsterdam-Oost voor vertrek naar Westerbork. Ongeveer 1600 van hen geven gehoor aan de oproep.

Ze komen op eigen gelegenheid naar het verzamelterrein. Kinderen, volwassenen en ouderen wachten urenlang. Op het perron staan de treinen van de Nederlandse Spoorwegen gereed voor het vertrek naar kamp Westerbork. Dat slechts weinigen gehoor gaven aan de oproep riep grote wrevel op bij de bezetter, maar er was rekening mee gehouden.

Die nacht sloten Amsterdamse politieagenten in het centrum de Jodenbuurt hermetisch af. Ordnungspolizei (ordepolitie) en agenten van het Politiebataljon Amsterdam kamden de buurt uit. De volgende dag werden nog eens 3300 Joden afgevoerd naar Westerbork.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.