Ga naar Content

📷 Achter de foto: Ontruiming van een Joods werkdorp

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit.  

Foto: Stapf Bilderdienst / NIOD, Amsterdam

Wieringermeer, 20 maart 1941

Ontruiming van het Joodse Werkdorp Nieuwesluis. Sinds de jaren dertig woonden hier een paar honderd Joodse vluchtelingen. Onder leiding van het hoofd van de Sicherheitsdienst in Amsterdam, Willy Lages, werd het kamp leeggehaald. De tweehonderd jonge bewoners werden naar Amsterdam overgebracht, waar zij tot hun verrassing en opluchting werden vrijgelaten.

Op 11 juni 1941 kregen de voormalige 'werkdorpers' bericht dat zij door de Duitsers zouden worden opgehaald om terug te keren naar het Wieringermeer. Een aantal van hen vertrouwde het niet en dook onder. Zij die zich wel meldden, werden overgebracht naar het concentratiekamp Mauthausen, waar allen zouden omkomen.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.