Ga naar Content

📷 Achter de foto: Joodse onderduikers worden ontdekt en aangehouden

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Particuliere verzameling / NIOD, Amsterdam

Haarlemmermeer, 6 oktober 1943

Joodse onderduikers worden op de boerderij van Johannes Boogaard opgepakt door de Ordnungspolizei. Eerder die dag onderzochten twee Nederlandse rechercheurs op het erf of er illegaal geslacht werd. Ze liepen een schuur in waar twintig Joodse kinderen bijeen zaten.

Een niet-Joodse onderduiker schoot één van de rechercheurs dood. De anders sloeg daarop alarm. De Duitsers zetten de omgeving af. De 34 aanwezige volwassenen werden allemaal ontdekt. In afwachting van transport moesten zij op de grond liggen. Geen van hen overleefde de oorlog. De Joodse kinderen hielden zich met succes schuil door urenlang tot hun hoofd in een sloot te staan.

De foto werd later in de oorlog door een Nederlander op het hoofdkwartier van de Duitsers in de Amsterdamse Euterpestraat achterover gedrukt. 

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project.

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.