Ga naar Content

Rutte en Halsema aanwezig bij Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

AMSTERDAM - Met een stlile tocht en een plechtigheid bij het Auschwitz-monument in Amsterdam vindt vandaag de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats.

Foto: ANP Foto

Bij de plechtigheid in het Wertheimpark houden onder andere premier Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema een toespraak. De voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, zal een welkomstwoord spreken en Eva Weijl spreekt als overlevende van de vernietigingskampen. 

Verder is er muziek, worden er kransen gelegd en is er een minuut stilte voor de slachtoffers van de Jodenvervolging in de oorlog.

Dag van herdenking

De door het Nederlands Auschwitz Comité georganiseerde herdenking is jaarlijks op de laatste zondag van januari. In 2005 riep Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van het naziconcentratiekamp Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. 

Over de hele wereld worden die dag slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. Dit jaar is er extra aandacht voor de herdenking van de Jodenvervolging, omdat het precies 75 jaar geleden is dat Auschwitz werd bevrijd.