Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

'Museumspoorlijn compleet' na aankoop voormalig station Abbekerk-Lambertschaag

25 januari 2020, 10.42 uur · Door Sander Huisman

ABBEKERK - De Museumstoomtram Hoorn - Medemblik is afgelopen donderdag formeel eigenaar geworden van het voormalig stationsgebouw van Abbekerk-Lambertschaag. Een laatste puzzelstukje volgens de organisatie, die het eerst wil verhuren en dan een restauratieplan wil opstellen.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Het voormalig stationsgebouw uit 1887 werd dertien jaar geleden door de gemeente Medemblik aangekocht. Zij hadden destijds al het plan om er een museum van te maken. 

Nu de Museumstoomtram het pand in beheer heeft lijkt dit eindelijk te kunnen gebeuren, maar wel met een tussenstation. Zij willen het gebouw in eerste instantie als woonhuis inrichten en binnen het eigen personeel verhuren.

Ondertussen wordt er een monumentale status voor het voormalige stationsgebouw aangevraagd en wordt er een restauratieplan opgesteld om dit stukje historie in volle glorie te kunnen herstellen.

Meest compleet in Nederland

Aan het spoor van de Museumstoomtram staan zes gebouwen die nu allen in beheer van de Museumstoomtram Hoorn - Medemblik zijn. Dit zijn zowel werkplaatsen als stations, die in hun oorspronkelijke functies zijn bewaard. Hiermee is de verbinding tussen Hoorn en Medemblik het meest compleet bewaard gebleven stuk lokaalspoorweg van Nederland.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!