West-Friesland

NL
V

Handen uit de mouwen voor de praalwagen: de voorpret is begonnen in Zwaag

27 januari 2020, 09.00 uur · Aangepast 27 januari 2020, 11.04 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws / Isabel Broersen

ZWAAG - De handen worden uit de mouwen gestoken in Zwaag zodat alles over een maand klaar is voor de grote dag: de carnavalsoptocht met loopgroepen en praalwagens. "Wij zeggen vaak dat de bouw de allermooiste periode is. Dat doe je met z'n allen, avond aan avond in de schuur", vertelt Matthijs Woestenburg van carnavalsgroep de Wicky's. 

Carnaval Zwaag - NH Nieuws

De lat ligt hoog bij de Wicky's, die al meerdere keren publieks- en juryprijzen wonnen tijdens de carnavalsoptocht in Zwaag. Vanaf half december worden de eerste blokken piepschuim op maat geschuurd en uiteindelijk afgewerkt met papiermaché en een laag verf.

Wat er dan tevoorschijn komt is een praalwagen van zo'n zeven meter hoog. De vriendengroep van 20 jongeren leerde de kneepjes van het vak vijftien jaar geleden, toen ze nog pakjes Wicky dronken. 

Bekijk hieronder de praalwagens van voorgaande jaren -  tekst loopt door onder de video.

Het begint allemaal met het verzinnen van een thema. "We zijn per ongeluk ingesprongen op de actualiteiten", vertelt Matthijs. "Ons thema is Australië, maar dat is eigenlijk omdat we het nummer Down Under van Man at Work leuk vinden."

Vooral de 'mooie kanten' van Australië zijn in de maak: een metershoge kangoeroe, een krokodil met bewegende bek en ogen, haaien en het Sydney Opera House. Daar wordt niet alleen flink wat tijd in geïnvesteerd, maar ook geld. "Het grootste deel wordt gesponsord, dat zijn echt flinke geldbedragen van bedrijven die het leuk vinden om hieraan bij te dragen."  

Ontwerpschetsen van de praalwagen:

Na heel wat klusavonden zijn er redelijk wat carnavalskriebels bij de Wicky's. Maar dat is dan ook met de paplepel ingegoten, de liefde voor carnaval gaat van generatie op generatie. De carnavalsvereniging helpt daarnaast een groep jongens die ook een creatie aan het bouwen in dezelfde schuur.

Met de hijskraan

Het wordt nog even aanpoten, want de carnavalsoptocht is op zondag 23 februari. Op de dag zelf wordt de laatste hand gelegd aan de Australische praalwagen, die nu nog bestaat uit drie grote delen. "Deze segmenten gaan we die zondag opbouwen, er is iemand in het dorp met een hijskraan die dat wil gaan doen op z'n vrije zondag." 

Daarna in de schmink en hossen op de wagen. "Uiteindelijk is het een ontlading als je het Veilingterrein afrijdt en rijen dik staan ze te kijken naar wat je gebouwd hebt, dat is ontzettend gaaf altijd."

💬 Tip ons met jouw nieuws uit West-Friesland!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003 of [email protected].