Start van hoofdcontent

WIJK AAN ZEE

nl

Enorme mandala in zand naast pier Wijk aan Zee: "Hoe bijzonder is dit?"

24 januari 2020, 20.44 uur · Door Redactie

WIJK AAN ZEE - Wie vandaag de Noordpier in Wijk aan Zee bezocht, kon zandkunstenaar Tim Hoekstra in actie zien. Hij toverde het strand naast de pier in een paar uur om in een geometrisch perfect kunstwerk. 

Foto: Tim Hoekstra maakt mandala naast Noordpier Wijk aan Zee - Rob Glas

Het gaat om een halve mandala, zo blijkt uit de foto's die Egmonder Rob Glas schoot.  "Hoe bijzonder is dit?", vraagt hij zich op z'n Facebook-pagina retorisch af. 

Hoekstra zelf heeft met een drone ook enkele foto's van zijn werk genomen. Zelfs het moment dat het opkomende tij een deel van z'n kunstwerk opslokt, heeft hij vastgelegd. "Dat moment waarop je je realiseert dat tijd niet bestaat terwijl je in het moment bent, en het tij opkomt", luidt zijn poëtische tekst bij de foto. 

Tijdens de hete zomer van 2019 maakte Tim met z'n compagnon Ed een enorme mandala op het strand van Zandvoort. Naar aanleiding van dat kunstwerk vertelde Tim aan NH Nieuws dat hij al acht jaar ervaring heeft en sinds enkele jaren onder de naam Dutch Beach Art met Ed Waterman samenwerkt. 

Tim raakte geïnspireerd door een zandkunstenaar uit Amerika, voor wie de woestijn het canvas is en alleen een hark gebruikt."Ik woon al jaren in de zomer op het strand van Zandvoort en zo is het ontstaan." 

Foto: Strandkunstenaar Tim Hoekstra in actie bij Noordpier Wijk aanZee - Rob Glas

Het werk maakt z'n hoofd leeg. "Hier op het strand ben ik vrij en hoef ik niks. Als het weer goed is en de omstandigheden zijn goed, dan pak ik de hark en dan gaan we los. Het liefst in de ochtend, op een leeg strand met het geluid van de golven, dat is het mooiste werken. Dan raak ik helemaal uitgeschakeld en verzin je de mooiste dingen."

Of hij het niet enorm zonde vindt dat het tij zijn creatie onverbiddelijk verzwelgt. "Het gaat om het proces", zei hij daar destijds over. "Het leven, de kunst, alles is vergankelijk." Helemaal verloren gaat de kunst niet, want van vrijwel ieder werk maakt hij beelden met een drone. "En dan kunnen we daar morgen weer een mooi canvas van maken." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!