Ga naar Content
Alkmaar

Supermarkt van de toekomst is ontmoetingsplek: "Laagdrempelig verbinding maken"

24 januari 2020, 17.53 uur · Aangepast 24 januari 2020, 18.09 uur
Door: Redactie · Foto: NH/ Anne Klijnstra

HEERHUGOWAARD - "Mensen zoeken elkaar op en praten weer met elkaar. Het is echt super om te zien."  Aan het woord is Monique Ravenstijn. In haar supermarkt in Heerhugowaard De Noord organiseert zij gratis koffieochtenden voor omwonenden. En het wordt er steeds drukker.

Toen Monique Ravenstijn een jaar geleden de supermarkt aan de Waardse Middenweg overnam en in de winkel met 'Bakkie & Gebakkie' startte, kon ze niet bevroeden dat het zo'n succes zou worden. Wekelijks komen er tientallen buurtbewoners op af die, naast van de gratis koffie en gebak, vooral van elkaar genieten.

De West-Friese Ravenstijn komt uit een echte supermarkt-familie. Ze bestiert supermarkten in Zwaagdijk en Heerhugowaard. Daarnaast is ze de stichting Jeelink begonnen. Hiermee heeft ze tot doel om mensen te verbinden. De koffieochtenden van Bakkie & Gebakkie zijn daar een voorbeeld van.

Bakkie en gebakkie Heerhugowaard - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Ik gebruik mijn winkel als podium voor de activiteiten van de stichting. Ik heb de ruimte, dus gebruik die ook", legt Ravenstijn uit. "Supermarkten zijn bij uitstek geschikt om op een laagdrempelige manier verbinding te maken. Alle lagen uit de bevolking komen er, want iedereen moet boodschappen doen."

Dat het misschien kan lijken dat zij een slaatje slaat uit de extra toeloop verwijst ze naar het land der fabelen. "Ja, ik vind 'geldverdienen' geen vies woord, maar initiatieven als Bakkie & Gebakkie kosten tot nu toe geld. En bovendien: mensen voelen of het oprecht is."