Ga naar Content

Na veertig jaar moet Westerkoggeflora noodgedwongen stoppen

DE GOORN - De Westerkoggeflora bestaat veertig jaar, maar reden voor feest is er eigenlijk niet. Want doordat het aantal vrijwilligers en kwekers al jarenlang daalt zit een nieuwe editie er niet meer in. 

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

"Toen we begonnen in 1980 hadden we negentig kwekers met vijftienduizend tulpen. Nu zijn er nog negentien kwekers met negenduizend tulpen. Het is gewoon de realiteit. En dan kan je kiezen om door te gaan tot het gebeurd is, of er nog één keer een spetterende show van te maken. En wij hebben voor het laatste gekozen", vertelt organisator Rober Dol.

Het grote probleem is dat er veel tijd in gaat zitten om mee te doen aan dit soort bloemenshows. Ook deelnemer van het eerste uur, tulpenkweker Marc Pronk, snapt zijn collega's wel. "Wij hebben ook het dat punt gestaan. Het is heel veel werk. Er staan hier nu vijftig potten met tulpen, maar we hebben er ook honderd weggegooid. Je begint in de zomer al met uitzoeken welke bollen je nodig hebt. Dan begint het preparen: het planten, de kas in. Het liefst in een aparte kas, en dan uitzoeken welke de beste zijn", zo legt hij uit. 

Wie weet is dit wel het startpunt van iets nieuws

organisator Rober Dol

Het publiek reageert teleurgesteld, al begrijpen ze het besluit van de organisatie. "Het is gewoon jammer, want er blijven steeds minder van dit soort flora's over", vertelt een man die foto's maakt van de bloemen. "Ik loop hier wel met een gevoel van weemoed. Vroeger zaten mensen tegen de ramen geplakt, zo druk was het. Er was een unieke sfeer.  En ook nu nog hadden we een goede groep die zonder problemen met alles hielp. Maar je moet niet blijven hangen. Wie weet is dit wel het startpunt van iets nieuws. Wie zal het zeggen", vertelt de organisator. 

De Westerkoggeflora is nog het hele weekend te bezoeken.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!