Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit.
Amsterdam, 1942
Klassenfoto van de vijfde klas van de Palacheschool. Alle kinderen dragen een Jodenster. De school aan de Lepelkruisstraat was in 1929 door de Vereniging Kennis en Godsvrucht in gebruik genomen. De naamgever was de Portugees-Israëlitische opperrabbijn Isaac Palache (1858-1926).
Samen met de Talmoed Thoraschool was deze school één van de drie vooroorlogse Joodse lagere scholen in Amsterdam. In het schooljaar 1942/1943 zijn de meeste leerlingen met hun ouders gedeporteerd, waarna de school werd opgeheven. Tijdens de Hongerwinter was er in het leegstaande schoolgebouw een uitgiftelokaal van de gaarkeuken ondergebracht.
Over dit project
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen.
Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project.
In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.