Ga naar Content

KLM vliegt weer boven Iran en Irak: nog wel Kamerdebat over situatie

SCHIPHOL - KLM vliegt weer over Iran en Irak. De luchtvaartmaatschappij doet dit na een uitgebreide risicoanalyse. Volgende week vindt er een Kamerdebat plaats dat over vliegen over conflictgebieden gaat. 

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Voor deze analyse wordt mede gebruikgemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen de Nederlandse expertgroep met daarin luchtvaartmaatschappijen, inlichtingendiensten en betrokken ministeries.

Vliegtuigdrama in Iran

KLM voerde een tijd lang geen vluchten meer uit in het luchtruim van Iran en Irak, nadat een toestel van Ukraine International Airlines (UIA) uit de lucht was geschoten. Dat gebeurde in de nacht van 7 op 8 januari. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven.

Volgens KLM hebben ook de Britse en Duitse overheid een zogeheten NOTAM uitgevaardigd, waarin staat dat de commerciële luchtvaart weer veilig over Iran en Irak kan vliegen. De Europese veiligheidsautoriteit EASA meldde al op 16 januari dat vliegen boven Iran boven de 25.000 voet veilig is.

Kamervragen

Het besluit om weer over Iran en Irak te vliegen valt nog voor het Kamerdebat dat over vliegen over conflictgebieden gaat. Volgende week willen CDA en D66 van ministers van Infrastructuur en Buitenlandse Zaken weten of KLM de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid volgt.

In dat rapport staat dat landen, luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartautoriteiten naar aanleiding van de aanslag op vlucht MH17 meer informatie moeten uitwisselen. Ook vragen zij zich af of KLM zelf wel dit soort risicoanalyses moet maken, of dat aan de overheid moeten overlaten.

Lees ook