Ga naar Content
Noordkop & Texel

MS-patiënt Jolanda na succesvolle inzamelingsactie naar Rusland voor medische behandeling

23 januari 2020, 14.39 uur · Aangepast 24 januari 2020, 10.01 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Privéfoto

DEN HELDER - Politieagent Kas van Rijkom uit Den Helder liep vorige maand nog driehonderd kilometer voor zijn buurvrouw, Jolanda Blokker-Terlouw, zodat zij naar Rusland kon voor een speciale medische behandeling. Niet zonder succes, want inmiddels zit zij met haar dochter in Moskou. Zo hoopt ze de zenuwziekte MS te stoppen.

Het geld dat Van Rijkom voor zijn buurvrouw had opgehaald en het eerder gedoneerde geld was overigens niet genoeg, het resterende bedrag moest worden bijgeleend. Maar dat hebben Jolanda en haar dochter Melissa er wel voor over: een andere MS-patiënt uit Den Helder is voor hen het levende bewijs dat de behandeling werkt. "Hij kon niet meer lopen en praten, maar inmiddels kan hij wel weer stappen zetten en kan hij ook weer praten."

Tekst gaat verder onder de verwijzing.

Lees ook

De twee zijn daarom hoopvol gestemd: de behandeling zal zijn nut bewijzen. "Ik kan nu nog maar kleine stapjes zetten", vertelt Jolanda vanuit Moskou tegen NH Nieuws. "Mijn rechterarm en rechterbeen doen het niet goed. Dus het zou mooi zijn als dat verbetert."

Extra stamcellen

De Helderse verblijft bijna een maand in Rusland. In die tijd wordt ze eerst onderzocht, waarna ervoor wordt gezorgd dat ze extra stamcellen aanmaakt. Vervolgens worden deze stamcellen eruit gefilterd, moet ze chemo ondergaan en heeft ze daarna een rustdag. Daarna worden de stamcellen teruggeplaatst en moet ze in isolatie. Het gevolg moet zijn dat de zenuwziekte wordt stopgezet. Met een beetje geluk verbetert de situatie zelfs een beetje.

"Mijn lijf krijgt een soort herstart", zegt Jolanda. "En omdat het jouw eigen stamcellen zijn, heb je geen kans op afstoting. Maar herstel heeft wel tijd nodig", waarschuwt ze. "Je moet er echt aan gaan werken." Ze vliegt op 13 februari met haar dochter terug naar Nederland.

Bekijk hieronder de aankomst van Kas bij de huis van zijn buurvrouw na 300 kilometer:

Monsterwandeltocht voor zieke buurvrouw - NH Nieuws

De medische behandeling wordt in Nederland nog niet aangeboden, al wordt een begin gemaakt met tien patiënten die twee jaar worden gevolgd. "Dat geldt alleen voor een heel kleine groep", zegt Melissa Blokker. "Voor jonge patiënten met een specifieke vorm van MS." Ze vindt de ontwikkelingen positief, al komen die te laat voor haar moeder Jolanda.

 

Zij ziet zich daardoor gedwongen uit te wijken naar Rusland. "Onze arts doet de behandeling al tien jaar, en heeft tal van mensen geholpen", zegt Jolanda. "Van over de hele wereld. We zitten nu met mensen uit Ierland, Canada, Australië, Duitsland en zelfs Nederland. De verzorgers zijn ook heel lief voor me en verzorgen me goed. Alleen wel jammer dat de dure behandeling door de zorgverzekeraars niet wordt vergoed."

Lees ook