Ga naar Content

📷 Achter de foto: Otto en Anne Frank onderweg naar huwelijk Jan en Miep Gies

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Fotobureau Actueel/Collectie Anne Frank Stichting

Amsterdam, 16 juli 1941

Otto en Anne Frank zijn als genodigden onderweg naar het huwelijk van Jan en Miep Gies in het stadhuis op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam op 16 juli 1941. Jan en Miep waren twee van de helpers van de familie Frank toen die een jaar later moesten onderduiken.

Van links naar rechts op de foto: Laurens en Anna Nieuwenburg - de pleegouders van Miep - en hun kleindochter Irene, Otto en Anne Frank, Bep Voskuijl -  ook één van de latere helpers -  en Esther, een medewerkster van Opekta. Margot en Edith Frank waren er niet bij, omdat Margot ziek was en haar moeder bij haar bleef.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.