Ga naar Content

📷 Achter de foto: Een baby wordt uit huis geslingerd door geallieerd bombardement

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: privecollectie, fotograaf onbekend

Den Helder, 1 maart 1941

Een huis aan de Oude Kerkstraat in Den Helder. Nummer 43. Verwoest door een geallieerd bombardement. In het huis drijven Louis en Bets Smak met twee kinderen een kruidenierszaak. In de avond van 28 februari 1941 viert het gezin de verjaardag van Bets.

Bets Smak herinnert zich vele jaren later: "Om ongeveer 19.30 uur begon het afweergeschut hevig te schieten, lichtkogels werden afgeschoten, het was gericht op een Engels vliegtuig dat naderde in onze richting en het gemunt had op een kazerne naast ons die vol zat met Duitsers. Wij vluchtten naar de keuken en ineens werden er bommen gegooid, maar ons huis werd getroffen door een zware brisantbom in plaats van de kazerne."

Bets en haar oudste zoon Jan blijven ongedeerd. De zeven weken oude baby Louis wordt uit het huis geslingerd, maar komt er met enkele verwondingen vanaf. Vader Louis overleeft het bombardement niet.

NH Nieuws sprak eerder met Louis Smak, die toen nog maar zeven weken was:

Foto vertelt dramatische verhaal bombardement: "Ik werd uit de wieg dwars door het raam geblazen" - NH Nieuws

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.