Ga naar Content

Gerelateerde videos

Schakers gedijen in relaxte sfeer Wijk aan Zee: "Ze hebben aparte benadering nodig"

WIJK AAN ZEE - De grootmeesters op het Tata Steel-schaaktoernooi hadden vandaag  een rustdag. Dan is het een komen en gaan van deze mannen in hotel-restaurant Sonnevanck.    

Foto:

Dit etablissment is op rustdagen het epicentrum van het toernooi. Dan verplaatsen de grootmeesters zich van De Moriaan naar Sonnevanck. Wesley So zit er, het Iraanse wonderkind Alireza Firouzja is net vertrokken en Jorden van Forreest, verrassend gedeeld tweede achter Firouzja, lacht wat met vrienden en zijn collega's Max Warmerdam en Jan Smeets.

Maar altijd gaat het over schaken: op tafel staat een schaakbord, op zijn mobiele telefoon zijn diagrammen te zien.

Foto: ANP/Koen Suyk

"Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Dus ik zie het zeker niet als een belasting", zegt de Groninger. "Ik zou niets liever doen, ook op een rustdag. Dan is het toch weer vooruit kijken, je voorbereiden op de volgende partij." 

"Ook op een rustdag schaak ik, het is gewoon ontzettend leuk om te doen"

Grootmeester Jorden van Foreest

Voor het personeel van Sonnevanck zijn de schakers bijzondere klanten. Hidde Spinder: "Ze zijn toch wat introverter dan andere mensen. Ze zijn nu eenmaal heel serieus met hun sport bezig. Maar het is fijn werken met ze. Als je respect toont voor het schaken, dan gaat het prima."