Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

'Paddenstoel' met daarin vroegere La Place-restaurant Den Helder dreigt te verdwijnen

20 januari 2020, 16.38 uur · Door Redactie

DEN HELDER - De 'paddenstoel' aan het oude V&D-pand in Den Helder, waarin voorheen het La Place-restaurant zat, dreigt te verdwijnen. Op nieuwe tekeningen van het te renoveren pand aan de Beatrixstraat is het beeldbepalende gebouw niet opgenomen.

Foto: Oude La Place in V&D-pand Den Helder - Google Streetview

Dat concludeert het Noordhollands Dagblad op basis van een schets die Woningstichting/Helder Vastgoed vrijdag op Facebook heeft gedeeld.

Op de tekening is goed te zien dat het gebouw flink onder handen wordt genomen. "Het kille beton uit de jaren 60 maakt plaats voor baksteen, er komen - de bestaande woningen op de bovenste etage meegerekend - zo'n veertig woningen in het gebouw en op de begane grond zullen winkels komen", schrijft Woningstichting. "Daar is al veel belangstelling voor."

Tekst gaat verder onder het Facebookbericht.

Een consequentie is wel dat de 'paddenstoel' dreigt te verdwijnen. Woningstichting heeft intussen zelf op de commotie gereageerd. "Voor de duidelijkheid: er zijn nog géén besluiten genomen. Het wachten is eerst op de uitgewerkte ontwerpen van het geselecteerde architectenbureau. Behoud van de 'paddenstoel' is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt."

De woningbouwvereniging legt uit waarom: "Want wat moet je er straks nog mee? La Place was voor publiek uitsluitend toegankelijk via de winkel. Op de eerste verdieping komen nu echter woningen. Aparte toegangen voor woningen en dat ene restaurant, met elk hun eigen trappen en liften, is een bouwtechnisch ingewikkelde en heel kostbare oplossing."

Schaduw

Een tweede probleem is dat geïnteresseerde winkeliers niet graag in de schaduw van de 'paddenstoel' zitten. "Detailhandel moet in deze lastige tijden alle zeilen bijzetten om de consument ertoe te verleiden de winkel binnen te stappen. De animo om ‘onder’ de permanent schaduwrijke paddenstoel te zitten - als je ook voor het zonnige deel van het gebouw kunt kiezen - is tot dusver nihil. Vroeger speelde dat niet of nauwelijks een rol."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!