Ga naar Content

Waterpolosters voor gevoel al met één been in halve finale

BOEDAPEST - Na een knappe overwinning tegen Spanje zijn de Nederlandse waterpolosters als eerste van hun groep geëindigd. In de kwartfinale nemen ze het op tegen Slowakije. "We gaan er wel vanuit dat we die wedstrijd winnen", aldus een zelfverzekerde Bente Rogge tegen NH Sport.

Foto: Pro Shots / Insidefoto

Oranje heeft de poulefase als groepshoofd afgesloten, met overwinningen op Italië en Spanje als hoogtepunten. Het op papier veel zwakkere Slowakije is de tegenstander in de kwartfinale. "Als wij kijken naar het kwaliteitsverschil gaan we er wel vanuit dat we die wedstrijd winnen", zegt de Zaanse Rogge dan ook. "Wel is het belangrijk dat we dat duel met een goed gevoel afsluiten, zodat we positief richting de volgende ronde kunnen. Maar het voelt wel een beetje alsof we al met één been in de halve finale staan."

"Als wij kijken naar het kwaliteitsverschil gaan we er wel vanuit dat we die wedstrijd winnen"

Nederlands waterpoloster bente rogge

Wanneer de Nederlandse waterpolosters de halve finale bereiken, staat Italië of Rusland te wachten. Twee landen waar Oranje al goed bekend mee is. Het maakt de speelster niet heel veel uit tegen wie ze komen, maar ze heeft wel een lichte voorkeur: "Als het puur mijn keuze was zou ik toch voor Rusland kiezen, ook vanwege de politieke factor die bij Italië meespeelt. Het is binnen het waterpolo algemeen bekend dat de belangrijke mensen binnen de waterpolobonden voornamelijk uit Italië afkomstig zijn. En dat het dus gewenst is dat Italië goed presteert, op die manier kan het nog wel eens in hun voordeel werken. Maar dat is niet altijd het geval en ook zeker geen excuus mochten we van Italië verliezen. "

Foto: Pro Shots/Insidefoto

Olympische plaatsing

De winnaar van het EK verdient een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio van komende zomer. Spanje is al geplaatst, dus bij finaleplaats tegen dat land zou het ticket doorschuiven naar de andere finalist. "Het gaat toch wel een beetje in je achterhoofd meespelen, maar ik denk dat het belangrijk is dat we ons niet daardoor laten beïnvloeden. We moeten onthouden wat we vooraf hebben gezegd: Olympische plaatsing zou mooi zijn, maar het is niet het hoofddoel."

Lees ook

De kwartfinale tussen de Nederlandse vrouwen en die van Slowakije wordt gespeeld op dinsdag 21 januari.