Ga naar Content
Sport

Bart (20) uit Julianadorp is 's werelds jongste deelnemer aan WK ijsspeedway

20 januari 2020, 14.25 uur · Aangepast 20 januari 2020, 15.36 uur
Door: Redactie · Foto: Pixie Photography

JULIANADORP - Hij was nog maar 15 toen hij voor het eerst met een motor over het ijs heen reed. Dit jaar mag de inmiddels 20-jarige Bart Schaap uit Julianadorp meedoen aan het WK ijsspeedway. Hij is de jongste deelnemer. "Het is een jongensdroom die uitkomt", zegt hij tegen NH Nieuws.

Een kwalificatiewedstrijd voor het WK werd kort geleden afgelast vanwege een gebrek aan ijs. Opties om de wedstrijd te verplaatsen naar een andere datum of locatie waren er niet. Bart dacht dat hij zich daardoor niet meer kon kwalificeren voor het WK, maar de teleurstelling veranderde vorige week maandag in een heel ander gevoel. Er werd besloten twee wildcards te geven aan racers die zich niet hadden geplaatst. 

"Ik was net wakker en kreeg een telefoontje. Ze vroegen me of ik een wildcard wilde hebben. Ik was zo verbaasd dat ik vroeg of ik straks kon terugbellen." Maar al snel wist hij zeker dat hij mee zou doen aan het WK. "Ze geven de kans om mezelf te bewijzen en zo'n kans sla je niet af."

Benieuwd wat ijsspeedway eigenlijk is? NH Nieuws maakte een paar jaar geleden een item over Bart Schaap en zijn sport: 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Als klein jongetje keek Bart al als er werd geracet in Assen. Maar hij moest nog lang wachten. De sport is best gevaarlijk en de meesten beginnen niet voor hun vijftiende. Ook Bart begon toen en is nu vijf jaar ijsspeedwayer. "Mijn droom was om aan de sport deel te nemen, maar de kans is minimaal omdat het veel kost en je nergens om de hoek kunt trainen."

Dat maakt oefenen ook erg lastig. Uit de wielen van de motor waarmee racers het ijs opgaan steken een soort spijkers, omdat je anders direct zou uitglijden. Kunstijsbanen zijn niet erg happig op het organiseren van wedstrijden. "Je rijdt het ijs ontzettend kapot. Je maakt gaten van 10 tot 20 centimeter." De meesten die de sport beoefenen, zijn daarom vaker te vinden op natuurijs, maar in Nederland ligt dat er zelden. "Dan moet je naar Zweden of Rusland. Daar heb je natuurijs." Afgelopen jaar reisde hij daarom af naar Rusland, maar het overgrote deel van de tijd traint hij in de sportschool.

"Anderen zullen het niet snappen, maar dit is waar ik voor leef"

Bart Schaap

Meedoen aan een WK kost grofweg 10.000 euro, schat Bart. Het meeste geld komt van sponsoren, maar Bart draagt ook zelf bij. Ook zijn ouders betalen wat mee. "Anderen snappen misschien niet waarom ik dit doe, maar dit is waar ik voor leef. 

Naast zijn hobby werkt Bart in de binnenvaart. 

Ontstoken alvleesklier

Vorig jaar februari had Bart een ongeluk. Hij maakte een flinke klapper, maar leek vrij snel te herstellen. Maar na enige tijd kreeg hij veel buikpijn en eten lukte niet meer. Hij bleek een zwaar ontstoken alvleesklier te hebben, als gevolg van het ongeluk. "Die periode was echt traumatisch, maar inmiddels ben ik weer helemaal de oude." In oktober werd hij weer goedgekeurd om te racen.

Foto: Timo Eronen

Volgens Bart wil de internationale bond meer jonge rijders en werd er daarom besloten om hem een kans te geven in de finale.  "En als je tussen de grote jongens rijdt, leer je heel veel." Hij is vereert dat hij mag meedoen aan het WK. "Omdat ik niet op hetzelfde niveau zit als mijn tegenstanders. Ik moet heel erg mijn best doen om in de buurt te komen. Ik ga er natuurlijk voor 200 procent voor."

Doodziek

De komende tijd zijn er in totaal tien races in vijf weekenden. De eerste wedstrijd is op 1 februari in Almaty, Kazachstan. Bart is daar vermoedelijk niet bij. "Die ga ik niet halen. Ik heb nog geen visum. We hebben er van alles aan gedaan. Ik ben er doodziek van."

Hij doet voor het eerst mee in Toljatti in Rusland. Ook de wedstrijd daarop is in Rusland. Vervolgens, dan is het maart, moeten de rijders in Duitsland zijn. Het WK wordt afgesloten in Thialf in Heerenveen op 4 en 5 april. Dan is bekend wie de wereldkampioen is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!